Nieuwe tool helpt digitale vingerafdrukken na te maken

Banken en betaaldiensten maken gebruik van onder andere ‘fingerprinting’ om frauduleuze activiteiten te detecteren. Hierbij wordt de relatief unieke vingerafdruk van de webbrowser waarmee een gebruiker de financiële instelling bezoekt geanalyseerd, waardoor gebruikers nauwkeurig kunnen worden geïdentificeerd. Een nieuwe tool maakt het voor cybercriminelen echter erg eenvoudig deze vingerafdruk nauwkeurig na te maken, wat detectie van cybercrime een stuk moeilijker maakt.

Webbrowsers sturen allerlei informatie door naar websites over gebruikers. Denk hierbij aan het besturingssysteem waarop de machine draait, de tijdzone waarin een gebruiker zich bevindt, de taalvoorkeuren die de gebruiker heeft opgegeven en de versienummers van software plugins. Deze informatie kan worden gebruikt om een relatief unieke vingerafdruk te creëren van een gebruiker. Komt deze vingerafdruk niet overeen? Dan kan dit wijze op onrechtmatig gebruik van een gebruikersaccount.

FraudFox VM

Cybercriminelen kunnen al langer deze vingerafdruk namaken. Hiervoor waren tot nu toe meerdere verschillende tools nodig, wat het namaken van een digitale vingerafdruk ingewikkelde maakte. De nieuwe tool FraudFox VM brengt hier verandering in. FraudFox VM is een aangepaste versie van het Windows-besturingssysteem met een aangepaste versie van de webbrowser Firefox. Dit geheel draait in VMware’s Workstation for Windows of VMware Fusion op OS X.

Gebruikers kunnen met behulp van FraudFox VM eenvoudig een vingerafdruk namaken van een doelwit waarvan zij een account hebben gekraakt, wat moet voorkomen dat de cybercriminelen worden gedetecteerd door beveiligingssystemen. Ook is het mogelijk hun eigen digitale vingerafdruk volledig te wijzigen om identificatie door opsporingsinstanties te voorkomen. FraudFox VM is te koop op Evolution, dat wordt gezien als de opvolger van de ondergrondse marktplaats Evolution.

‘Fingerprinting is slechts één van de mogelijke maatregelen’

Ken Westin, security analist bij TripWire, zegt tegen PCWorld dat de effectiviteit van de nieuwe tool afhankelijk is van de dienst waartegen deze wordt ingezet. Fingerprinting is namelijk slechts één van de maatregelen die banken en betaaldiensten kunnen nemen om onrechtmatig gebruik van gebruikersaccount te detecteren. Indien de organisaties dus ook andere maatregelen hebben genomen kunnen cybercriminelen ondanks het gebruik van de tool dus gewoon worden opgespoord.

 
Meer over
Lees ook
Zorgen voor cybercrime onder bankiers fors gestegen

Zorgen voor cybercrime onder bankiers fors gestegen

Bankiers maken zich fors meer zorgen over cybercriminaliteit. Vooral de kwaliteit van technologie en hun risicomanagementsysteem baart bankiers zorgen. Dit blijkt uit het jaarlijkse 'Banking Banana Skins'-onderzoek van PwC en financieel innovatiecentrum CSFI. Cybercriminaliteit stond in 2012 nog op de 18de plaats, wat vorig jaar al was gestegen na1

Target schikt voor 39,4 miljoen dollar met banken en kredietverleners

Target schikt voor 39,4 miljoen dollar met banken en kredietverleners

Target treft een schikking met banken en kredietverleners die door een datalek eind 2013 schade hebben geleden. De Amerikaanse retailer betaalt in totaal 39,4 miljoen dollar aan de partijen. Eind 2013 werd Target doelwit van een groep cybercriminelen die malware wisten te plaatsen op de Point of Sales systemen van een flink aantal filialen van de1

Cybercriminelen chanteren Griekse banken

Cybercriminelen chanteren Griekse banken

Drie Griekse banken worden mogelijk gechanteerd door hackers. De aanvallers zouden vorige week de systemen van de banken voor online bankieren hebben platgelegd. De cybercriminelen dreigen de infrastructuur voor langere tijd onbereikbaar te maken en eisen een betaling in bitcoins. Dit meldt de Griekse krant Ekathimerini op basis van anonieme bronn1