Nieuwe tool helpt digitale vingerafdrukken na te maken

Banken en betaaldiensten maken gebruik van onder andere ‘fingerprinting’ om frauduleuze activiteiten te detecteren. Hierbij wordt de relatief unieke vingerafdruk van de webbrowser waarmee een gebruiker de financiële instelling bezoekt geanalyseerd, waardoor gebruikers nauwkeurig kunnen worden geïdentificeerd. Een nieuwe tool maakt het voor cybercriminelen echter erg eenvoudig deze vingerafdruk nauwkeurig na te maken, wat detectie van cybercrime een stuk moeilijker maakt.

Webbrowsers sturen allerlei informatie door naar websites over gebruikers. Denk hierbij aan het besturingssysteem waarop de machine draait, de tijdzone waarin een gebruiker zich bevindt, de taalvoorkeuren die de gebruiker heeft opgegeven en de versienummers van software plugins. Deze informatie kan worden gebruikt om een relatief unieke vingerafdruk te creëren van een gebruiker. Komt deze vingerafdruk niet overeen? Dan kan dit wijze op onrechtmatig gebruik van een gebruikersaccount.

FraudFox VM

Cybercriminelen kunnen al langer deze vingerafdruk namaken. Hiervoor waren tot nu toe meerdere verschillende tools nodig, wat het namaken van een digitale vingerafdruk ingewikkelde maakte. De nieuwe tool FraudFox VM brengt hier verandering in. FraudFox VM is een aangepaste versie van het Windows-besturingssysteem met een aangepaste versie van de webbrowser Firefox. Dit geheel draait in VMware’s Workstation for Windows of VMware Fusion op OS X.

Gebruikers kunnen met behulp van FraudFox VM eenvoudig een vingerafdruk namaken van een doelwit waarvan zij een account hebben gekraakt, wat moet voorkomen dat de cybercriminelen worden gedetecteerd door beveiligingssystemen. Ook is het mogelijk hun eigen digitale vingerafdruk volledig te wijzigen om identificatie door opsporingsinstanties te voorkomen. FraudFox VM is te koop op Evolution, dat wordt gezien als de opvolger van de ondergrondse marktplaats Evolution.

‘Fingerprinting is slechts één van de mogelijke maatregelen’

Ken Westin, security analist bij TripWire, zegt tegen PCWorld dat de effectiviteit van de nieuwe tool afhankelijk is van de dienst waartegen deze wordt ingezet. Fingerprinting is namelijk slechts één van de maatregelen die banken en betaaldiensten kunnen nemen om onrechtmatig gebruik van gebruikersaccount te detecteren. Indien de organisaties dus ook andere maatregelen hebben genomen kunnen cybercriminelen ondanks het gebruik van de tool dus gewoon worden opgespoord.

 
Meer over
Lees ook
Fraude met internetbankieren levert fors minder schade op

Fraude met internetbankieren levert fors minder schade op

De schade door fraude bij internetbankieren is in de eerste helft van 2016 met 82 procent gedaald ten opzichte van de laatste zes maanden van 2015. De totale schade door fraude in het betalingsverkeer daalde het afgelopen halfjaar ook fors, tot 4,69 miljoen. In 2015 bleef de totale schade nog stabiel, met 17,9 miljoen euro over het hele jaar. De s1

‘SWIFT negeerde het onderwerp beveiliging al jaren’

‘SWIFT negeerde het onderwerp beveiliging al jaren’

SWIFT, het internationale betalingssystemen voor banken, had al jaren het vermoeden dat het systeem zwakke plekken bevatten. Vooral de terminal die kleinere banken gebruikten zouden kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Het onderwerp veiligheid is echter jarenlang door SWIFT genegeerd. Dit blijkt uit rondvraag van Reuters onder ruim tien bestuursled1

Federal Reserve: ‘Banken moeten beveiligingsmaatregelen onder de loep nemen’

Federal Reserve: ‘Banken moeten beveiligingsmaatregelen onder de loep nemen’

Banken in de Verenigde Staten (VS) moeten van de Amerikaanse autoriteiten hun beveiligingsmaatregelen tegen cybercriminaliteit onder de loep nemen. Deze oproep, afkomstig van onder andere de Federal Reserve, volgt na een aantal hacks bij verschillende banken wereldwijd. Dit meldt het ANP. De centrale bank van Bangladesh werd in februari getroffen1