Nieuwe tool helpt digitale vingerafdrukken na te maken

Banken en betaaldiensten maken gebruik van onder andere ‘fingerprinting’ om frauduleuze activiteiten te detecteren. Hierbij wordt de relatief unieke vingerafdruk van de webbrowser waarmee een gebruiker de financiële instelling bezoekt geanalyseerd, waardoor gebruikers nauwkeurig kunnen worden geïdentificeerd. Een nieuwe tool maakt het voor cybercriminelen echter erg eenvoudig deze vingerafdruk nauwkeurig na te maken, wat detectie van cybercrime een stuk moeilijker maakt.

Webbrowsers sturen allerlei informatie door naar websites over gebruikers. Denk hierbij aan het besturingssysteem waarop de machine draait, de tijdzone waarin een gebruiker zich bevindt, de taalvoorkeuren die de gebruiker heeft opgegeven en de versienummers van software plugins. Deze informatie kan worden gebruikt om een relatief unieke vingerafdruk te creëren van een gebruiker. Komt deze vingerafdruk niet overeen? Dan kan dit wijze op onrechtmatig gebruik van een gebruikersaccount.

FraudFox VM

Cybercriminelen kunnen al langer deze vingerafdruk namaken. Hiervoor waren tot nu toe meerdere verschillende tools nodig, wat het namaken van een digitale vingerafdruk ingewikkelde maakte. De nieuwe tool FraudFox VM brengt hier verandering in. FraudFox VM is een aangepaste versie van het Windows-besturingssysteem met een aangepaste versie van de webbrowser Firefox. Dit geheel draait in VMware’s Workstation for Windows of VMware Fusion op OS X.

Gebruikers kunnen met behulp van FraudFox VM eenvoudig een vingerafdruk namaken van een doelwit waarvan zij een account hebben gekraakt, wat moet voorkomen dat de cybercriminelen worden gedetecteerd door beveiligingssystemen. Ook is het mogelijk hun eigen digitale vingerafdruk volledig te wijzigen om identificatie door opsporingsinstanties te voorkomen. FraudFox VM is te koop op Evolution, dat wordt gezien als de opvolger van de ondergrondse marktplaats Evolution.

‘Fingerprinting is slechts één van de mogelijke maatregelen’

Ken Westin, security analist bij TripWire, zegt tegen PCWorld dat de effectiviteit van de nieuwe tool afhankelijk is van de dienst waartegen deze wordt ingezet. Fingerprinting is namelijk slechts één van de maatregelen die banken en betaaldiensten kunnen nemen om onrechtmatig gebruik van gebruikersaccount te detecteren. Indien de organisaties dus ook andere maatregelen hebben genomen kunnen cybercriminelen ondanks het gebruik van de tool dus gewoon worden opgespoord.

 
Meer over
Lees ook
De helft van alle financiële instellingen vergoedt schade door cybercrime zonder onderzoek

De helft van alle financiële instellingen vergoedt schade door cybercrime zonder onderzoek

52% van de financiële instellingen vergoedt de schade van klanten die wordt veroorzaakt door internetfraude zonder nader onderzoek te doen. Onder Nederlandse instellingen ligt dit percentage op 45%. Bijna een derde van de instellingen denkt dat de kosten veroorzaakt door cyberdreigingen lager zijn dan de kosten van beveiliging. Dit blijkt uit onde1

Nederlanders zijn in 2013 vaker opgelicht via internet

Nederlanders zijn in 2013 vaker opgelicht via internet

De hoeveelheid Nederlanders die via internet is opgelicht is in 2013 gestegen opzichte van 2012. 3,3 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder geeft aal wel eens opgelicht te zijn bij het kopen of verkopen via internet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In absolute aantallen zijn bijna 450.000 Nederlanders slachtoffer geworden van oplicht1

Kwetsbaarheid in EMV-chip pinpassen blijkt allang verholpen

Kwetsbaarheid in EMV-chip pinpassen blijkt allang verholpen

Onlangs bleek dat de nieuwe EMV-chip, die juist is bedoeld om skimmen moeilijker te maken, een ernstige kwetsbaarheid bevatten. Nieuw blijkt dit gat echter zeker niet te zijn. Nederlandse banken zouden het probleem al in 2012 hebben opgelost. De EMV-chip zou volgens een recente publicatie van de Universiteit van Cambridge kwetsbaarheid zijn voor m1