Nieuwe tool helpt digitale vingerafdrukken na te maken

Banken en betaaldiensten maken gebruik van onder andere ‘fingerprinting’ om frauduleuze activiteiten te detecteren. Hierbij wordt de relatief unieke vingerafdruk van de webbrowser waarmee een gebruiker de financiële instelling bezoekt geanalyseerd, waardoor gebruikers nauwkeurig kunnen worden geïdentificeerd. Een nieuwe tool maakt het voor cybercriminelen echter erg eenvoudig deze vingerafdruk nauwkeurig na te maken, wat detectie van cybercrime een stuk moeilijker maakt.

Webbrowsers sturen allerlei informatie door naar websites over gebruikers. Denk hierbij aan het besturingssysteem waarop de machine draait, de tijdzone waarin een gebruiker zich bevindt, de taalvoorkeuren die de gebruiker heeft opgegeven en de versienummers van software plugins. Deze informatie kan worden gebruikt om een relatief unieke vingerafdruk te creëren van een gebruiker. Komt deze vingerafdruk niet overeen? Dan kan dit wijze op onrechtmatig gebruik van een gebruikersaccount.

FraudFox VM

Cybercriminelen kunnen al langer deze vingerafdruk namaken. Hiervoor waren tot nu toe meerdere verschillende tools nodig, wat het namaken van een digitale vingerafdruk ingewikkelde maakte. De nieuwe tool FraudFox VM brengt hier verandering in. FraudFox VM is een aangepaste versie van het Windows-besturingssysteem met een aangepaste versie van de webbrowser Firefox. Dit geheel draait in VMware’s Workstation for Windows of VMware Fusion op OS X.

Gebruikers kunnen met behulp van FraudFox VM eenvoudig een vingerafdruk namaken van een doelwit waarvan zij een account hebben gekraakt, wat moet voorkomen dat de cybercriminelen worden gedetecteerd door beveiligingssystemen. Ook is het mogelijk hun eigen digitale vingerafdruk volledig te wijzigen om identificatie door opsporingsinstanties te voorkomen. FraudFox VM is te koop op Evolution, dat wordt gezien als de opvolger van de ondergrondse marktplaats Evolution.

‘Fingerprinting is slechts één van de mogelijke maatregelen’

Ken Westin, security analist bij TripWire, zegt tegen PCWorld dat de effectiviteit van de nieuwe tool afhankelijk is van de dienst waartegen deze wordt ingezet. Fingerprinting is namelijk slechts één van de maatregelen die banken en betaaldiensten kunnen nemen om onrechtmatig gebruik van gebruikersaccount te detecteren. Indien de organisaties dus ook andere maatregelen hebben genomen kunnen cybercriminelen ondanks het gebruik van de tool dus gewoon worden opgespoord.

 
Meer over
Lees ook
‘Nog nooit was security zo belangrijk voor banken’

‘Nog nooit was security zo belangrijk voor banken’

Met PSD2 en de komst van de grote tech-giganten staat de banken een roerig jaar te wachten. Security speelt hierin een absolute hoofdrol. Klanten eisen een goede maar gebruikersvriendelijke aanpak van beveiliging, terwijl een misstap tot een publiek schandaal kan leiden die juist de gevreesde tech-giganten in de klaart kan spelen. Will LaSala, OneSpan’s...

5 security-voorspellingen voor de bancaire sector in 2019

5 security-voorspellingen voor de bancaire sector in 2019

2019 wordt een belangrijk jaar voor de bancaire sector. Er gaat veel veranderen en security wordt belangrijker dan ooit. Will LaSala, OneSpan’s Director of Security Services, zet 5 belangrijke trends op een rij.  1. Strengere regelgeving zal aanzet geven tot initiatieven op het gebied van bestrijding van datalekken Will LaSala van OneSpan Sinds enkele...

DDoS-hoogleraar Aiko Pras: DDoS-aanvallen op banken waren niet zo groot

DDoS-hoogleraar Aiko Pras: DDoS-aanvallen op banken waren niet zo groot

Hoewel diverse banken de DDoS-aanvallen van een paar weken geleden van een ongekende grootte noemden, constateert prof. Aiko Pras, hoogleraar Internet Veiligheid aan de Universiteit Twente tegenover het Nederlandse IT-vakplatform AG Connect dat dat wel meevalt. In een interview met AG Connect schat hij de omvang van de aanvallen op 10 tot 50 gigabit...