Nieuwe spyware voor iPhone opgedoken

spionage

Een hackersgroep die zich bezig houdt op het bespioneren van overheidsfunctionarissen, defensiepersoneel en journalisten richt zich in toenemende mate op de iPhone. Nieuwe spyware van de groep is opgedoken die iPhones infecteert en persoonlijke informatie doorstuurt naar een server van de hackers.

Trend Micro waarschuwt voor de nieuwe vorm van spyware die XAgent wordt genoemd. De spyware wordt aan doelwitten aangeboden met behulp van een phishingaanval via een techniek die ook wel ‘island hopping’ wordt genoemd. Hierbij richten de hackers in eerste instantie hun pijlen op vrienden, familieleden en bekenden van een doelwit. De iPhones van deze personen zijn hoogstwaarschijnlijk minder goed beveiligd dan die van overheidsfunctionarissen, defensiepersoneel en journalisten. De laatste groep is zich immers vaak bewust van het doelwit dat zij voor cybercriminelen vormen.

Phishingmailtje van een bekende

Zodra bekenden van een doelwit zijn geïnfecteerd wordt zijn of haar smartphone gebruikt als een platform om een cyberaanval tegen het daadwerkelijk doelwit op te zetten. Doordat de phishingaanval in dit geval afkomstig lijkt te zijn van een bekende zijn overheidsfunctionarissen, defensiepersoneel en journalisten eerder geneigd op de URL te klikken en in de truc te trappen.

Zodra de spyware zich op een iPhone heeft genesteld begint XAgent met het verzamelen van tekstberichten, contactgegevens, foto’s, geo-locatiedata, de status van de ingebouwde WiFi-module, een lijst van alle geïnstalleerde applicaties en een overzicht van alle softwareprocessen die draaien. Daarnaast kunnen de hackers ook nog eens de microfoon van de iPhone inschakelen om hun doelwit af te luisteren. Deze informatie wordt doorgestuurd naar een server van de hackers, die dus zeer veel data over hun doelwitten verzamelen.

iOS 7 en 8

XAgent is geschikt voor zowel iOS 7 als iOS 8. De apparaten hoeven niet gejailbreakt te zijn om geïnfecteerd te worden met de spyware. Vooral op iOS 7 kan een infectie lang onopgemerkt blijven, aangezien de spyware op dit besturingssysteem in staat is zijn icoon te verbergen.

Meer over
Lees ook
Identificatie van phishing en gegevensbescherming belangrijkste uitdagingen voor eindgebruikers

Identificatie van phishing en gegevensbescherming belangrijkste uitdagingen voor eindgebruikers

Proofpoint heeft zijn 2019 Beyond the Phish Report uitgebracht. Het rapport onderzoekt de kennis van eindgebruikers over een groot aantal cybersecurity-onderwerpen en best practices. In het rapport zijn gegevens verwerkt van bijna 130 miljoen cybersecurity-vragen. Het biedt inzicht in de kennisniveaus van werknemers in veertien categorieën,...

Schade door phishing veel groter dan nodig

Schade door phishing veel groter dan nodig

Phishing bij internetbankieren heeft vorig jaar bijna 3,81 miljoen euro aan schade opgeleverd, stelt Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging voor het betalingsverkeer. Dat is viermaal meer dan in 2017. Technische oplossingen voor deze problematiek zijn opvallend genoeg al vele jaren beschikbaar, stelt Maarten Robbrecht, SE Manager Benelux &...

Phishing is coming

Phishing is coming

Game of Thrones-fans ook tijdens laatste seizoen slachtoffer van valse websites Het lange wachten is voorbij; fans van Game of Thrones kunnen de winterkou eindelijk achter zich laten en zich als een hongerige draak op het nieuwe en laatste seizoen van de populaire serie storten. Maar terwijl het voor liefhebbers fantasy blijft, is phishing de harde...