Nieuwe ransomware versleutelt volledige harde schijf

g-data-petya-ransomware

De meeste ransomware versleutelt bepaalde bestanden op de harde schijf van een getroffen machine. De Petya ransomware gaat echter een stuk aggressiever te werk. Indien een machine met Petya geïnfecteerd wordt versleutelt de malware direct de volledige harde schijf.

De nieuwe malware is ontdekt door het Duitse beveiligingsbedrijf G DATA. De cybercriminelen achter Petya zouden hun pijlen vooral richten op bedrijven. Zij nemen via e-mail contact op met de HR-afdeling van een bedrijf en stuurt de afdeling een link naar Dropbox toe. Deze link verwijst volgens de e-mail naar een c.v., maar leidt in werkelijkheid naar een uitvoerbaar bestand.

Harde schijf versleutelen

Indien dit bestand wordt geopend crasht de machine van het slachtoffer. Zodra het systeem weer is opgestart lijkt de harde schijf van het slachtoffer gerepareerd te worden te worden uitgevoerd. In werkelijkheid wordt op dit moment de harde schijf versleuteld. Zodra dit proces is afgerond krijgt het slachtoffer een rood scherm te zien met een doodshoofd en de melding dat zijn harde schijf is versleuteld.

 

De cybercriminelen eisen losgeld van getroffen slachtoffers. Om gebruikers te stimuleren snel te betalen dreigen de aanvallers het geëiste losgeld na een week te verdubbelen. G DATA onderzoekt op dit moment de werkwijze van Petya. Het beveiligingsbedrijf zegt te vermoeden dat de toegang tot data wordt geblokkeerd, maar data zelf niet wordt versleuteld.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1