Nieuwe ransomware versleutelt harde schijf en overschrijft MBR

malware

Een nieuwe vorm van ransomware versleutelt de volledige harde schijf en overschrijft de Master Boot Record (MBR) van de harde schijf om te voorkomen dat een geïnfecteerde machine nog kan opstarten. Daarnaast wordt ook alle data op aangesloten netwerkschijven door de ransomware versleuteld.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Trend Micro, dat de ransomware HDDCryptor noemt. De kwaadaardige software wordt op verschillende manieren verspreid. Zo wordt de malware geserveerd via kwaadaardige websites, maar proberen cybercriminelen ook via al aanwezige malware op systemen de ransomware in te laden.

Netwerkschijven

Zodra de ransomware zich in een systeem heeft genesteld gaat de software op zoek naar netwerkschijven. Alle data op aangesloten netwerkschijven wordt direct versleuteld. Daarnaast probeert de ransomware inloggegevens van netwerkschijven waarmee eerder verbinding is geweest te achterhalen, zodat het zelf toegang kan krijgen tot deze schijven en ook hier data kan versleutelen.

Daarnaast versleutelt de ransomware de harde schijf met behulp van de software DiskCryptor. Deze open source tool wordt daarnaast ingezet om de MBR van de harde schijf te overschrijven. De machine kan hierdoor niet langer opstarten. Het systeem toont alleen nog een mededeling dat de harde schijf versleuteld is en geeft aanwijzigingen hoe slachtoffers in contact kunnen komen met de aanvallers.

Decryptiesleutel

Trend Micro wijst er overigens op dat de ransomware op alle besmette machines hetzelfde malware-id hanteert. Het beveiligingsbedrijf vermoedt dan ook dat er één decryptiesleutel beschikbaar is om alle geïnfecteerde systemen te ontsleutelen. Deze decryptiesleutel is vooralsnog echter niet gevonden, wat het ontsleutelen van geïnfecteerde systemen nagenoeg onmogelijk maakt.

Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1