Nieuwe ransomware neemt Mac’s in gijzeling

malware

De nieuwe ransomware KeRanger besmet OS X machines. Hiermee is de malware de eerste volledig functionele vorm van ransomware die gericht is op het OS X besturingssysteem.

KeRanger is op 4 maart ontdekt door onderzoekers van beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. De ransomware wordt door cybercriminelen verspreidt via een malafide variant van Transmission, een applicaties waarmee torrents gedownload kunnen worden. Wie met de malware besmet raakt ziet zijn data versleuteld worden. De aanvallers vragen slachtoffers 1 bitcoin, omgerekend zo’n 365 euro, aan losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data.

Snel ingegrepen

De ransomware is slechts korte tijd verspreid. Palo Alto Networks stelt de malware slechts enkele uren nadat deze door cybercriminelen online is gezet te hebben ontdekt. Ook Apple zou snel hebben ingegrepen door het certificaat dat is gebruikt om de malware te ondertekenen in te trekken, zodat deze door Gatekeeper wordt gedetecteerd.

Eerder dook al de FileCoder ransomware op voor het OS X platform. De ontwikkeling van deze malware was echter niet afgerond door de ransomware werd ontdekt. KeRanger is dan ook de eerste volledig functionele ransomware die voor OS X opduikt.

Lees ook
Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Uit de vijfde jaarlijkse Ransomware Threat Spotlight van Barracuda blijkt dat in drie belangrijke sectoren - gemeenten, onderwijs en de zorg - het aantal gerapporteerde aanvallen sinds vorig jaar is verdubbeld en meer dan verviervoudigd is sinds 2021.

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Pure Storage verbetert de continuïteit van data met een nieuwe SLA-garantie voor Evergreen//One

Pure Storage verbetert de continuïteit van data met een nieuwe SLA-garantie voor Evergreen//One

Pure Storage heeft tijdens Pure//Accelerate 2023 de eerste ransomware recovery Service Level Agreement (SLA) aangekondigd die een schone storageomgeving garandeert na een aanval.