Nieuwe ransomware-as-a-service is volledig in JavaScript geschreven

Nieuwe ransomware is opgedoken die volledig is geschreven in JavaScript. Aanvallers kunnen hierdoor hun pijlen niet alleen richten op Windows systemen, maar ook op Mac’s en Linux machines.

Hiervoor waarschuwt het beveiligingsbedrijf Emsisoft. Het gaat om Ransom32, een vorm van ransomware die via een as-a-Service model wordt aangeboden. Dit betekent dat de ransomware op internet als een online dienst wordt aangeboden aan cybercriminelen. De tool kan hierdoor door iedereen worden gebruikt, ook door aanvallers met weinig tot geen technische kennis. Daarnaast hoeven aanvallers niet over een eigen infrastructuur te beschikken om ransomware aanvallen op te zetten.

Gebruikers staan 25% van de inkomsten af

Aanvallers betalen voor het gebruik van Ransom32, waarna zij met de tool naar eigen inzicht aanvallen kunnen opzetten. Daarnaast staan gebruikers 25% van de inkomsten die zij met de tool genereren af aan de makers. Cluley stelt dat ransomware die met Ransom32 is gecreëerd vooral wordt verspreid via e-mail.

Ransomware-as-a-Service is overigens niets nieuws. Wel nieuw is dat de ransomware volledig in JavaScript is geschreven, waardoor deze zowel Windows systemen, Mac’s als Linux systemen kan aanvallen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen* uit de cybersecuritysector hebben vandaag het convenant ‘Melissa’ ondertekend. Melissa is een samenwerkingsverband tussen deze publieke en private partijen om ransomwareaanvallen te bestrijden. Het gezamenlijke1

Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Uit de vijfde jaarlijkse Ransomware Threat Spotlight van Barracuda blijkt dat in drie belangrijke sectoren - gemeenten, onderwijs en de zorg - het aantal gerapporteerde aanvallen sinds vorig jaar is verdubbeld en meer dan verviervoudigd is sinds 2021.