Nieuwe malware steelt inloggegevens van Nederlandse bedrijven

malware

Nieuwe malware is opgedoken die onder andere onder Nederlandse bedrijven slachtoffers maakt. De malware download de trojan horse OTLARD/Gootkit, die probeert inlog- en bankgegevens van gebruikers te stelen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De malware wordt verspreid via een e-mailcampagne en download een variant van de OTLARD bankingtrojan, die ook bekend staat als Gootkit. Deze trojan dook begin 2012 voor het eerst op en richt zich op het stelen van informatie. De malware is persistent, wat wil zeggen dat deze zich dusdanig stevig op het systeem verankert dat de malware ook na het formatteren van de volledige harde schijf aanwezig blijft. Daarnaast kan de malware de webbrowser van gebruikers manipuleren, netwerkverkeer monitoren en aanvallers op afstand toegang geven tot systemen.

Spamcampagne

De malware is de afgelopen tijd actief verspreid via een e-mail spamcampagne. Deze campagne is op 25 mei gestart en werd op 29 mei alweer beëindigd. Bedrijven ontvingen een e-mail waarin zij een factuur of aankooporder toegestuurd leken te krijgen. In de bijlage zat een PPS- of PPSX-bestand, een vorm van PowerPoint-presentaties die niet kan worden aangepast en direct opent in slideshow modus.

Zodra gebruikers dit bestand openen krijgen zij deze presentatie te zien, waarin een malafide URL is opgenomen. Gebruikers hoeven niet op deze URL te klikken. Wie zijn muis boven deze URL laat zweven krijgt direct een beveiligingswaarschuwing te zien met de vraag of de content geopend moet worden. Indien gebruikers hiervoor kiezen, wordt hun systeem met de trojan besmet.

Gericht op EMEA-regio

De campagne lijkt vooral gericht te zijn op de EMEA-regio. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en Nederland zijn bedrijven getroffen. Onder andere in de maakindustrie, elektronica-industrie, onderwijssector, logistiek en onder bedrijven op het gebied van pyrotechniek zijn slachtoffers gevallen.

Meer over
Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1