Nieuwe malware maakt IoT-apparaten onderdeel van DDoS botnet

hacker

Internet of Things (IoT)-apparaten zijn doelwit van een nieuwe vorm van malware. De malware ‘Mirai’ infecteert Linux gebaseerde IoT-apparaten en maakt deze onderdeel van een botnet, dat wordt ingezet om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Hiervoor waarschuwen onderzoekers van beveiligingsbedrijf MalwareMustDie, die verschillende varianten van Mirai hebben onderzocht. De malware wordt verspreidt als een ELF-bestand, het standaard bestandsformaat voor uitvoerbare bestanden op Linux. De kwaadaardige software richt zich voornamelijk op routers, digitale video recorders (DVR’s), WebIP camera’s, Linux servers en Internet of Things-apparaten die Busybox draaien.

SSH en telnet

De malware maakt misbruik van het feit dat veel gebruikers het standaardwachtwoord van apparaten niet wijzigen. De aanvallers proberen via SSH of telnet toegang te krijgen tot het apparaat en hier in te loggen met de standaard inloggegevens. Eenmaal binnen laden zij de malware, waarna deze zich in het apparaat nestelt.

Mirai neemt verschillende maatregelen om detectie door beveiligingssoftware te voorkomen. Zo worden verschillende processen vertraagd uitgevoerd om de kans op detectie te voorkomen. Daarnaast worden malafide bestanden die door beveiligingssoftware kunnen worden geïdentificeerd van het systeem verwijderd. Vervolgens opent de malware de benodigde poorten om contact te leggen met de Command & Control (C&C) server van de aanvallers, waarna het instructies afwacht.

Maatregelen

MalwareMustDie stelt dat Mirai een directe afstammeling is van een ouder trojan die bekend staat onder de namen Gafgyt, BASHLITE en Torlus. De onderzoekers adviseren beheerders toegang via telnet te blokkeren op Linux apparaten en de TCP/48101 poort te blokkeren. Daarnaast adviseren de onderzoekers Busybox alleen toegankelijk te maken voor specifieke gebruikers, om misbruik hiervan te voorkomen.

Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS publiceert resultaten onderzoek naar security Internet of Things

SANS heeft een onderzoek afgerond naar de security-aspecten van het Internet of Things. In het '2013 Securing the Internet of Things' geheten rapport zijn de resultaten gebundeld van gesprekken met 391 IT-specialisten. Daarin gaan zij in op de huidige stand van zaken rond Internet of Things en de nabije toekomst. Op 15 januari organiseert SANS een1