Nieuwe kwetsbaarheid maakt wijzigen van verzonden e-mails mogelijk

Een kwetsbaarheid in e-mailclients maakt het mogelijk URL’s en tekst in verzonden e-mailberichten na afloop te wijzigen. De kwetsbaarheid kan door cybercriminelen ondermeer worden gebruikt om e-mails met malafide URL’s langs beveiligingsfeatures van e-mailclients te leiden.

Hiervoor waarschuwt Francisco Ribeiro, een onderzoeker van het Britse beveiligingsbedrijf Mimecast. De kwetsbaarheid wordt Remotely Originated Post-delivery Email Manipulation Attacks Keeping Email Risky (ROPEMAKER) genoemd. ROPEMAKER maakt het mogelijk de CSS (Cascading Style Sheets) die e-mailclients gebruiken om de weergave van HTML-gebaseerde e-mails te bepalen op afstand te wijzigen. Hierdoor kan bijvoorbeeld een legitieme URL in een e-mailbericht worden vervangen door een malafide variant.

Kwetsbare e-mailclients

Ribeiro wijst erop dat de exploit niet werkt in browser-gebaseerde e-mail zoals Gmail, Outlook Web Access of iCloud. Wel zijn zowel de desktop als mobiele versie van Microsoft Outlook, de desktop en mobiele versies van Apple Mail en Mozilla Thunderbird kwetsbaar. De e-mailclient die Google op het Android platform aanbiedt lijkt op het eerste oog niet kwetsbaar, al kan Ribeiro niet garanderen dat deze e-mailclient op alle versies van Android bestand is tegen de aanval.

De kwetsbaarheid kan op twee manieren via remote CSS worden uitgebuit: via een ‘switch exploit’ en via een ‘matrix exploit’. Bij de switch exploit stuurt een aanvaller in de originele e-mail zowel een legitieme als malafide URL mee, en wijzigt vervolgens op afstand de CSS die door de e-mail wordt gebruikt om de weergave van de e-mail te bepalen. Door deze wijziging kan de legitieme URL door een malafide URL worden vervangen.

De switch exploit met behulp van ROPEMAKER (bron: Mimecast)

Matrix exploit

Bij de matrix exploit stuurt een aanvaller ASCII tekst mee met de e-mail en bepaalt vervolgens via remote CSS welke specifieke karakters uit de ASCII tekst worden getoond. Hiermee kan in principe op afstand iedere willekeurige tekst door een aanvaller wordt vertoond in een eerder verstuurde aanval. Ribeiro geeft aan dat op deze manier ook een URL in de e-mail kan worden geplaatst, zonder dat deze in de oorspronkelijk verstuurde e-mail aanwezig is. Dit maakt deze exploit volgens de onderzoeker voor e-mailclients moeilijk af te slaan.

De matrix exploit met behulp van ROPEMAKER (bron: Mimecast)

Meer informatie over ROPEMAKER is te vinden in een advisory (pdf) die Mimecast heeft gepubliceerd.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1