Nieuwe geavanceerde spionagesoftware is al zeker 6 jaar actief

spionage

Een nieuwe zeer geavanceerde vorm van spionagemalware is opgedoken. De malware kan worden uitgerust met allerlei extensies, waardoor aanvallers cyberaanvallen volledig kunnen aanpassen op hun doelwit. De malware is al zeker 6 jaar actief.

Onderzoekers van Symantec stellen dat de ‘Regin’-malware een ‘krachtig raamwerk biedt voor massasurveillance en gebruikt is tijdens spionagecampagnes tegen overheidsorganisaties, beheerders van infrastructuur, het bedrijfsleven, onderzoekers en private individuen’. Regin is een spionagetool die een ‘technische competentie vertoont die zelden te zien is’. De ontwikkeling zou maanden, wellicht zelfs jaren, in beslag hebben genomen. De makers van de malware hebben veel moeite genomen hun identiteit af te schermen. Symantec vermoedt dat een overheid achter de spionagetool zit.

Moeilijk te analyseren

De tool werkt met verschillende fases, die ieder individueel worden verborgen en versleuteld. Iedere laag bevat slechts een klein gedeelte van de informatie over de gehele malware. Alleen door alle vijf de lagen te ontsleutelen en analyseren wordt duidelijk hoe de malware te werk gaat.

De eerste besmettingen met Regin die zijn gesignaleerd vonden tussen 2008 en 2011 plaats. In 2011 werd het plotseling stil rond de malware, waarna vanaf 2013 een vernieuwde versie van Regin opdook. De malware heeft zich onder andere gericht op private ondernemingen, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen. De helft van alle besmettingen vond plaats bij private individuen en kleine bedrijven. De malware wordt ook gebruikt om telecombedrijven aan te vallen. Deze aanvallen lijken voornamelijk als doel te hebben toegang te krijgen tot telefoongesprekken die via de infrastructuur van de bedrijven wordt geleid.

Doelwitten

De malware is in allerlei landen opgedoken. 28% van de malware is aangetroffen in Rusland, waarmee dit land het grootste doelwit is. Saoedi-Arabië staat met 24% op de tweede plaats, gevolgd door Ierland en Mexico (beide 9%). Andere landen waar de malware heeft toegeslagen zijn België, Oostenrijk, India, Pakistan, Afghanistan en Iran.

Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1