Nieuwe geavanceerde spionagesoftware is al zeker 6 jaar actief

spionage

Een nieuwe zeer geavanceerde vorm van spionagemalware is opgedoken. De malware kan worden uitgerust met allerlei extensies, waardoor aanvallers cyberaanvallen volledig kunnen aanpassen op hun doelwit. De malware is al zeker 6 jaar actief.

Onderzoekers van Symantec stellen dat de ‘Regin’-malware een ‘krachtig raamwerk biedt voor massasurveillance en gebruikt is tijdens spionagecampagnes tegen overheidsorganisaties, beheerders van infrastructuur, het bedrijfsleven, onderzoekers en private individuen’. Regin is een spionagetool die een ‘technische competentie vertoont die zelden te zien is’. De ontwikkeling zou maanden, wellicht zelfs jaren, in beslag hebben genomen. De makers van de malware hebben veel moeite genomen hun identiteit af te schermen. Symantec vermoedt dat een overheid achter de spionagetool zit.

Moeilijk te analyseren

De tool werkt met verschillende fases, die ieder individueel worden verborgen en versleuteld. Iedere laag bevat slechts een klein gedeelte van de informatie over de gehele malware. Alleen door alle vijf de lagen te ontsleutelen en analyseren wordt duidelijk hoe de malware te werk gaat.

De eerste besmettingen met Regin die zijn gesignaleerd vonden tussen 2008 en 2011 plaats. In 2011 werd het plotseling stil rond de malware, waarna vanaf 2013 een vernieuwde versie van Regin opdook. De malware heeft zich onder andere gericht op private ondernemingen, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen. De helft van alle besmettingen vond plaats bij private individuen en kleine bedrijven. De malware wordt ook gebruikt om telecombedrijven aan te vallen. Deze aanvallen lijken voornamelijk als doel te hebben toegang te krijgen tot telefoongesprekken die via de infrastructuur van de bedrijven wordt geleid.

Doelwitten

De malware is in allerlei landen opgedoken. 28% van de malware is aangetroffen in Rusland, waarmee dit land het grootste doelwit is. Saoedi-Arabië staat met 24% op de tweede plaats, gevolgd door Ierland en Mexico (beide 9%). Andere landen waar de malware heeft toegeslagen zijn België, Oostenrijk, India, Pakistan, Afghanistan en Iran.

Meer over
Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

Eerste halfjaar van 2019 zijn meer varianten waargenomen dan in heel 2018  G DATA kondigt aan dat het een explosieve toename ziet van Emotet malware. De onderzoekers van G DATA SecurityLab namen het afgelopen halfjaar meer varianten van de malware waar dan in heel 2018. In het eerste halfjaar van 2019 zag G DATA SecurityLab maar liefst 33.000 varianten,...