Nieuwe coalitie moet e-mailverkeer veiliger maken

phishing2

Het bedrijfsleven, brancheorganisaties en de Nederlandse overheid gaan samen misbruik zoals phishing en het ‘afluisteren’ van e-mail aanpakken. Hiervoor is de ‘Veilige E-mail Coalitie’ opgericht met steun van het ministerie van Economische Zaken.

Dit is bekend gemaakt tijdens het symposium van het Forum Standaardisatie. De deelnemers gaan binnen hun organisaties aan de slag met het doorvoeren van maatregelen die de beveiliging van e-mailverkeer verbeteren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van gezamenlijk vastgestelde standaarden. Door deze standaarden te omarmen moet zowel phishing als het ‘afluisteren’ van e-mail tegen worden gegaan. Daarnaast willen de partijen onderling kennis delen en technologieën promoten om het gebruik van e-mailbeveiliging te versnellen.

Deelnemers

De volgende partijen nemen deel aan de coalitie: PostNL, KPN, Betaalvereniging Nederland, DDMA, Thuiswinkel.org, VNO-NCW, MKB-Nederland, Stichting Zeker-OnLine, Dutch Datacenter Association, Stichting DINL, XS4ALL, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Rijks-CIO), Fraudehelpdesk, Nederland ICT en de Belastingdienst. De betrokken partijen nodigen andere bedrijven en overheden uit zich aan te sluiten bij de coalitie en gebruik te maken van de kennis die hier beschikbaar is.

Marcel Krom, CIO bij PostNL: “We zijn zelf vergevorderd met de implementatie van de moderne e-mailbeveiligingsstandaarden. Maar we realiseren ons dat alle partijen in het mail-ecosysteem mee moeten doen om het echt te laten werken. Daarom sluiten we graag aan bij de coalitie.”

Lees ook
Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1

ISACA tips om phishingaanvallen tijdens de feestdagen te vermijden

ISACA tips om phishingaanvallen tijdens de feestdagen te vermijden

Uit de meest recente State of Cybersecurity-gegevens van ISACA blijkt dat 48% van de cybersecurity-experts aangeeft dat het aantal cyberaanvallen het afgelopen jaar is toegenomen. Dergelijke aanvallen worden steeds geavanceerder, omdat cybercriminelen nieuwe technologieën, zoals artificial intelligence (AI), toevoegen om zo hun slagingskans te ver1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.