Nieuwe brancheorganisatie moet digitale weerbaarheid van Nederland vergroten

Computest, Fox-IT, Guardian360, Hoffmann, Motiv, Northwave, QSight IT en Zerocopter richten de brancheorganisatie Cyberveilig Nederland op. Deze organisatie heeft als doel de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten en zowel de kwaliteit als transparantie binnen de groeiende cybersecurity sector te verhogen. Andere dienstverleners binnen de sector uit zich bij dit initiatief aan te sluiten.

logo-cyberveilig-nederland 97,1 procent van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot internet. Nederland behoort daarmee tot de digitale voorhoede binnen Europa. Deze digitalisering brengt grote economische en maatschappelijke kansen met zich mee. Om die kansen te benutten is het noodzakelijk om blijvend vertrouwen te kunnen hebben in onze informatie en informatiesystemen. Cybersecurity is in dit kader volgens de organisatie geen luxe, maar juist noodzaak.

Kwaliteit binnen de cybersecurity-sector

De grootschalige uitbraken van de ransomware WannaCry en notPetya hebben vorig jaar bijgedragen aan een hardhandige wake-up call voor de digitale kwetsbaarheid van Nederlandse organisaties. Mede daardoor zien de initiatiefnemers van Cyberveilig Nederland de vraag naar cybersecurity-dienstverlening toenemen. Bij deze dienstverlening ontbreekt het vaak echter aan transparantie en garantie op kwaliteit. Dit terwijl beide elementen volgens de betrokken dienstverlening cruciaal zijn om het vertrouwen in de sector te waarborgen.

“Organisaties hebben inmiddels de keuze uit veel verschillende informatiebeveiligingsdiensten en vinden het lastig om een goede selectie te maken”, aldus Aksel Dorèl, Algemeen Directeur van Motiv. “Ook is het een uitdaging om een goede inschatting te kunnen maken van de prijs-kwaliteit verhouding. Het is dus meer dan noodzakelijk dat wij als sector hierin meer transparantie gaan bieden en gezamenlijk goede kwaliteitskeurmerken ontwikkelen.”

In gesprek met overheidsvertegenwoordigers

Om bij te kunnen dragen aan een digitaal veiligere samenleving, wil Cyberveilig Nederland in gesprek met vertegenwoordigers van de overheid, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum. “Met dit initiatief vertegenwoordigen wij de branche voor het eerst volledig direct, in plaats van indirect zoals bij de diverse platformen en belangenverenigingen momenteel het geval is”, zegt Steven Dondorp, Algemeen Directeur van Northwave. “Vanzelfsprekend zullen wij zoveel mogelijk de samenwerking met andere brancheorganisaties opzoeken. Zo zijn we met FME de mogelijkheden aan het verkennen om samen te werken aan het verder versterken en cyberveilig maken van de technologische industrie.”

Andere cybersecurity dienstverleners worden uitgenodigd zich bij het initiatief aan te sluiten. De acht initiatiefnemers rekenen erop dat meerdere leveranciers zich op korte termijn zullen aansluiten bij Cyberveilig Nederland. De brancheorganisatie wordt geleid door Petra Oldengarm, tot voor kort Director Cybersecurity bij Hoffmann en al jaren actief in het werkveld van de informatiebeveiliging. Oldengarm wordt bijgestaan door Liesbeth Holterman, die voorheen belangenbehartiger ‘cybersecurity’ is geweest bij belangenorganisaties voor de ICT- en technologiesector en jarenlang voor de overheid in het veiligheidsdomein heeft gewerkt.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...