Nieuwe app tovert Android smartphone om tot beveiligingstool

Een nieuwe app tovert een Android smartphone of tablet om tot een een open source beveiligingstool. De app helpt fysieke objecten en ruimten te beveiligen door bewegingen en geluid te detecteren.

De app heet Haven en is een gezamenlijk project van Guardian Project en Freedom of the Press Foundation. De app is gericht op gebruikers die vrezen doelwit te worden van bijvoorbeeld spionnen en geheim agenten. Als voorbeeld noemt Freedom of the Press Foundation een journalist die in het buitenland in een hotel verblijft en bang is dat een geheime dienst inbreekt in zijn hotelkamers om zijn bezittingen te doorzoeken. Haven kan in dit geval worden gebruikt om dergelijke spionage te detecteren.

Sensoren

Hiervoor zet de app allerlei sensoren in die aanwezig zijn in een doorsnee Android smartphone. Denk hierbij aan de camera, de microfoon, gyroscoop en accelerometer. Dankzij deze sensoren kan de app detecteren of iemand bijvoorbeeld de ruimte betreedt of de smartphone verplaatst. De smartphone kan bijvoorbeeld op een gevoelig document worden gelegd, zodat deze verplaatst moet worden indien kwaadwillenden het document willen inzien. Indien dit gebeurt, wordt de gebruiker automatisch gewaarschuwd. Daarnaast is de app in staat te detecteren of externe apparatuur via de oplaadpoort wordt aangesloten op het apparaat, iets wat erop kan wijzen dat kwaadwillenden hebben geprobeerd malware op apparaten van de gebruiker te installeren.

haven-event-list

Haven communiceert via wifi of het mobiele netwerk met een Tor Onion Service en kan hierdoor op afstand worden gemonitord. Freedom of the Press Foundation benadrukt dat data nooit wordt doorgestuurd naar de cloud of externe partijen. Het is echter ook mogelijk meldingen via SMS te laten doorsturen, wat betekent dat deze alarmmeldingen via de telecomprovider van de gebruiker worden verstuurd.

NSA-klokkenluider Edward Snowden, voorzitter van de raad van bestuur van de Freedom of the Press Foundation, legt in een video uit hoe Haven werkt.

Open source

Haven is gratis beschikbaar en open source. Momenteel is een bètaversie van de app beschikbaar, die gebruikers kunnen testen. De app is te vinden op Github.