Nieuwe Android malware maakt slachtoffers in Nederland

virus-pixabay-geralt

Opnieuw zijn malafide apps ontdekt in de officiële appwinkel voor het Android platform. Het gaat om acht apps, die malware bevat die een banking trojan installeert op getroffen apparaten. Het overgrote deel van de slachtoffers van deze malware lijkt uit Nederland te komen.

Dit meldt Lukas Stefanko, malwareonderzoeker bij beveiligingsbedrijf ESET. Het gaat om malware die uit meerdere lagen is opgebouwd en gebruik maakt van encryptie om detectie te voorkomen. Zodra de malafide apps zijn gedownload gedragen de apps zich ogenschijnlijk normaal om geen argwaan te wekken bij gebruikers. Vervolgens ontsleutelt de malware de eerste payload en voert deze uit. Deze payload ontsleutelt op zijn beurt de tweede payload, en voert deze eveneens uit. Deze processen worden onzichtbaar voor de gebruiker uitgevoerd.

‘Adobe Flash Player’, ‘Adobe Update’ of ‘Android Update’

De derde payload bestaat uit een tweede malafide app, die zonder medeweten van de gebruiker wordt gedownload vanaf een hardcoded URL. Ongeveer vijf minuten nadat deze malafide app is binnengehaald krijgen gebruikers het verzoek de installatie van de app goed te keuren. Om de kans te vergroten dat gebruikers deze toestemming geven is de malware vermomd als bekende software, zoals ‘Adobe Flash Player’, ‘Adobe Update’ of ‘Android Update’.

Bij de installatie van deze tweede malafide app verkrijgt de malware daarnaast alle permissies die het nodig heeft om de vierde en laatste fase van de aanval uit te voeren. Hierbij wordt een mobiele banking trojan genaamd MazarBot geïnstalleerd op het apparaat van slachtoffers. Deze trojan toont een vals inlogscherm om bankgegevens van gebruikers te stelen of valse invulformulieren om creditcardgegevens in handen te krijgen.

Nederlandse slachtoffers

De derde payload van de malware wordt gedownload vanaf een hardcoded URL, die is vermomd via de URL-verkorter Bit.ly. Cijfers van Bit.ly laten zien dat op 14 november de payload bijna 3.000 keer is opgehaald. Opvallend is dat deze verzoeken voor het overgrote deel afkomstig zijn uit Nederland. Meer informatie is beschikbaar in een artikel van ESET op WeLiveSecurity.com.

De afgelopen tijd is meer Android malware ontdekt in Google Play. Zo waarschuwden zowel Malwarebytes, McAfee en Doctor Web deze week ook al voor malware in de officiële appwinkel van het Android platform.

Lees ook
Mogelijk opnieuw Amerikaanse winkelketen slachtoffer van grootschalige creditcarddiefstal

Mogelijk opnieuw Amerikaanse winkelketen slachtoffer van grootschalige creditcarddiefstal

Michaels Stores, een keten van Amerikaanse winkels die hobbyspullen verkoopt, is slachtoffer geworden van grootschalige diefstal van creditcardgegevens. De winkelketen schrijft in een verklaring dat het mogelijk het doelwit is geworden van een cyberaanval en samenwerkt met de autoriteiten om het incident te onderzoeken. De cyberaanval werd in eer1

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1