Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

data

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren.

De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Intelligence Integration Center (CTIIC). De overheidsdienst krijgt de beschikking over 50 medewerkers en een jaarlijks budget van 35 miljoen dollar. The Washington Post meldt dat het CTIIC is gebaseerd op het model van het National Counterterrorism Center, een overheidsdienst die werd gelanceerd na de aanslagen op 9/11. Onderzoekers concludeerden na de aanslagen op het World Trade Center dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden als overheidsdiensten informatie beter hadden uitgewisseld. Het National Counterterrorism Center is bedoeld om deze informatiedeling te stroomlijnen.

Het CTIIC krijgt exact dezelfde rol, maar dan op het gebied van digitale veiligheid. De VS heeft namelijk een groot aantal overheidsdiensten die over een eigen cyberunit beschikken. Denk hierbij aan het National Security Agency (NSA), de FBI en het Department of Homeland Security (DHS). Het nieuwe CTIIC moet zorgen dat al deze diensten informatie optimaal delen en voortaan gezamenlijk tot een conclusie kunnen komen bij incidenten zoals de hack van Sony Pictures.

Meer over
Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1