NEN stelt normontwerp NEN 7510 ‘Informatiebeveiliging in de zorg’ beschikbaar voor commentaar

zorg

Informatiebeveiliging is belangrijk, zeker in de zorgsector waar medische en patiëntgegevens worden beheerd en uitgewisseld. NEN 7510 geeft richtlijnen en uitgangspunten voor het bepalen, instellen en handhaven van maatregelen die zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie moeten treffen ter beveiliging van de informatievoorziening. NEN 7510 is in de afgelopen maanden herzien. Het normontwerp NEN 7510:2017 wordt nu door de NEN beschikbaar gesteld voor commentaar.

De gereviseerde norm is de herziening van NEN 7510 uit 2011 en bestaat uit twee delen. Deel 1 bevat de normatieve voorschriften voor het managementsysteem volgens ISO 27001. Deel 2 vormt de Nederlandse weergave van de Europese en mondiale normen ISO 27002 en ISO 27799. NEN 7510 is bedoeld voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de beveiliging van gezondheidsinformatie en voor zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie. Daarnaast is de norm gericht op beveiligingsadviseurs, ‑consultants, -auditoren, -aanbieders en externe dienstverleners.

Betere aansluiting op internationale normen

De nieuwe versie sluit beter aan bij de indeling, structuur en teksten van de internationale normen. Zo zijn de, speciaal voor de zorg geschreven, aanvullende beheersmaatregelen uit ISO 27799 vertaald en integraal in de nieuwe NEN 7510 opgenomen. De nieuwe norm biedt daarmee een integraal Nederlandstalig kader voor informatiebeveiliging, toegespitst op de Nederlandse situatie. Ook is de vernieuwde High Level Structure nu geheel in de norm opgenomen, waardoor NEN 7510 compatibel is met andere managementsysteemnormen die de HLS volgen.

In mei 2016 is gestart met de revisie van NEN 7510. Onder begeleiding van NEN hebben 40 organisaties meegewerkt aan de revisie. Vanaf 14 maart 2017 kunt u het normontwerp bekijken, downloaden en/of van commentaar voorzien via: www.normontwerpen.nen.nl. U kunt uw commentaar tot 1 juli 2017 indienen. Daarna gaat de werkgroep revisie NEN 7510 verder aan het werk om het ontvangen commentaar te beoordelen en te verwerken. Naar verwachting is de definitieve norm dan oktober 2017 gereed.

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1