Nederlandse zorginstellingen zijn onvoldoende beschermd tegen e-mailfraude

proofpoint

Het is inmiddels de norm dat afspraken voor de huisarts, het ziekenhuis en een vaccinatie online worden geboekt. En nu het digitale coronapaspoort definitief wordt ingevoerd als toegangsbewijs voor allerlei diensten, is cybersecurity nog nooit een belangrijker thema geweest voor de zorgsector. 
 
Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin Nederlandse zorgorganisaties voldoende en de aanbevolen bescherming bieden tegen e-mailfraude. Het onderzoek is gebaseerd op de domeinen van de 69 zorgorganisaties die zijn opgenomen in de database op Volksgezondheidenzorg.info (onderdeel van het RIVM). Proofpoint ontdekte dat een kwart (25%) van deze organisaties geen Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance (DMARC)-record heeft gepubliceerd. Dit vergroot de kans dat cybercriminelen zich online kunnen voordoen als deze instellingen.  
 
Nog zorgwekkender is dat slechts 13 zorginstellingen (19%) het aanbevolen en strengste niveau van DMARC-bescherming (reject) hebben geïmplementeerd, waardoor frauduleuze e-mails hun beoogde doelwit niet kunnen bereiken. Dit betekent dat bij 81% van de zorginstellingen mensen een verhoogd risico op e-mailfraude lopen.  
 
Voor Nederlandse zorginstellingen is er een extra beschermingslaag aanwezig in de vorm van NTA 7516. NTA 7516 is een officiële NEN-norm en beschrijft de eisen waaraan moet worden voldaan voor het veilig uitwisselen van medische gegevens per e-mail. Het gaat onder meer om multifactor-authenticatie, kunnen achterhalen wie een e-mail heeft verstuurd en interoperabiliteit. Gezien deze norm is het kwalijk dat veel zorginstellingen niet het aanbevolen en strengste niveau van DMARC-bescherming hebben geïmplementeerd.  
 
De belangrijkste resultaten zijn: 
  • 52 van de 69 (75%) zorginstellingen in Nederland hebben een DMARC-record gepubliceerd; wat betekent dat 25% helemaal geen DMARC-bescherming heeft  
  • Slechts 13 van hen (19%) hebben het aanbevolen strengste niveau van DMARC-bescherming (reject) geïmplementeerd, dat voorkomt dat frauduleuze e-mails de beoogde ontvangers bereiken. Dit houdt in dat 81% van de zorginstellingen burgers blootstelt aan e-mailfraude 
  • Slechts 8 van de 69 zorginstellingen (12%) hebben een quarantainebeleid geïmplementeerd 
“Met name sinds de coronapandemie is e-mail een veelgebruikte manier van communiceren geworden voor zorginstellingen, net als mobiele apps en online portals. Cybercriminelen zitten niet te slapen. Deze digitale verschuiving biedt een kans voor aanvallers om zich voor te doen als deze organisaties en hun partners in de supply chain. Hierdoor lopen bedrijven, patiënten en werknemers mogelijk het risico op e-mailfraude”, stelt Jim Cox, Area Vice President, Benelux voor Proofpoint.  
 
In Proofpoints 2021 Voice of the CISO-rapport, dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, gaf een derde (36%) van de ondervraagde Nederlandse CISO's in de zorgsector aan dat zij ernstig rekening hielden met een materiële cyberaanval in de komende twaalf maanden. Wanneer gevraagd werd naar de soorten aanvallen die zij verwachten, stonden e-mailfraude en Business Email Compromise (BEC)-aanvallen met 55% op de eerste plaats. Daarna volgden aanvallen op de supply chain (45%), insider threats (36%) en DDoS-aanvallen (36%). Aangezien e-mailfraude bovenaan de lijst staat, zou de implementatie van DMARC van groot belang moeten zijn voor Nederlandse organisaties in de gezondheidszorg.  
 
“46 procent van de Nederlandse CISO's beschouwt menselijke fouten als de grootste cyberkwetsbaarheid van hun organisatie. Als aanvulling op mensgerichte cybersecurity-trainingen voor alle medewerkers, zouden organisaties in alle sectoren authenticatieprotocollen zoals DMARC moeten implementeren om hun verdediging tegen e-mailfraude te versterken. Maar ook om bescherming te bieden tegen cybercriminele activiteiten en ervoor te zorgen dat werknemers niet meer hoeven te twijfelen of een e-mail verdacht of betrouwbaar is”, voegt Cox toe.  
 
Meer informatie over het DMARC-protocol is beschikbaar via https://www.proofpoint.com/uk/products/email-fraud-defence
Lees ook
Qualys - Automatiseren van proactief patchen maakt de handen vrij voor reactief patchen

Qualys - Automatiseren van proactief patchen maakt de handen vrij voor reactief patchen

Het verhelpen van kwetsbaarheden in IT-systemen en applicaties is een complexe taak. Leveranciers brengen weliswaar patches uit om deze te verhelpen, maar deze wijzen cybercriminelen ook op het probleem. Zij weten hier meestal al misbruik van te maken voordat systeembeheerders de updates kunnen uitvoeren.

44 procent van de Nederlandse consumenten deelt inloggegevens met vrienden en familie

44 procent van de Nederlandse consumenten deelt inloggegevens met vrienden en familie

Tweederde van de consumenten gebruikt tenminste drie devices om in te loggen op hun online accounts. Een kwart gebruikt daarvoor ook een device van hun werk. Dat is niet opmerkelijk, maar in het kader van cybersecurity wel een punt van aandacht. Veel mensen blijken namelijk nog altijd slechte wachtwoorden te gebruiken of hun inloggegevens te delen....

De StorageCraft OneXafe Solo – zo simpel kan een MKB  Backup & DRaaS abonnement zijn

De StorageCraft OneXafe Solo – zo simpel kan een MKB Backup & DRaaS abonnement zijn

Tijdens het interview met Raymond Mooij, Territory Account Manager Benelux van Arcserve, dat in het derde nummer van ITchannelPRO is verschenen, kwam ook de OneXafe Solo van StorageCraft ter sprake. Achteraf is daar nog uitgebreid over gesproken met de productexpert bij StorageCraft.