Nederlandse politie werkt nauw samen met Russische geheime dienst

hacker-1952027_960_720

De Nederlandse politie werkt nauw samen met de Russische geheime dienst FSB op het gebied van cybercrime. FSB’ers zouden met regelmaat om de tafel zitten met de Nederlandse politie, waarbij ook de Amerikaanse FBI aanschuift.

Dit meldt de Volkskrant op basis van vertrouwelijke gesprekken met negen betrokkenen. De nauwe samenwerking is opvallend gezien de toegenomen politieke spanning tussen Nederland en Rusland, de annexatie van de Krim en het neerschieten van MH17. De ontmoetingen tussen FSB agenten en de Nederlandse politie zijn ook dan ook politiek beladen en een bron van zorgen bij zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Dubbele rol van de FSB

De contacten met de FSB zijn extra ingewikkeld door de dubbele rol die de FSB vervult. Enerzijds is de FSB een inlichtingendienst, terwijl het anderzijds politiewerk uitvoert. De samenwerking met de FSB en FBI zou in 2009 zijn opgezet en is gericht op de aanpak van cybercriminelen.

De zorgen over de samenwerking met de FSB blijkt onder andere uit het feit dat ruimtes van het politiekantoor waar vergaderingen met FSB-medewerkers hebben plaatsgevonden na afloop door een zogeheten ‘sweep’-team binnenstebuiten worden gekeerd. Hierbij zoekt het team naar afluisterapparatuur die mogelijk in de ruimtes is geplaatst.

Jevgeni Bogatsjov

De eerste crimineel die de Nederlandse politie, de FSB en de FBI gezamenlijk hebben geprobeerd op te sporen zou Jevgeni Bogatsjov zijn, een beruchte cybercrimineel die naar verluid gespecialiseerd is in financiële fraude. Doordat de communicatie van Bogatsjov en diens cybercrimegroepering via een Nederlands internetbedrijf liep is de Nederlandse politie deze groep in 2009 op het spoor zijn gekomen. Met behulp van deze informatie werd een omvangrijk netwerk van Russische cybercriminelen in kaart gebracht.

Opvallend is dat Bogatsjov uiteindelijk niet is opgepakt. De bronnen van de Volkskrant stellen dat dit vaker het geval is en Russische veiligheidsdiensten de meeste beruchte hackers liever voor hen laten werken dan gevangen zetten.

Sergej Michajlov

Tot slot wijst de Volkskrant erop dat de belangrijkste Russische contactpersoon voor de Nederlandse politie, Sergej Michajlov, in december 2016 onverwachts is gearresteerd. Russische media meldden dat Michajlov wordt verdacht van ‘hoogverraad’. De samenwerking met Rusland heeft volgens Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, echter niet geleden onder deze arrestatie. “Die samenwerking is met de jaren professioneler en beter geworden, ondanks allerlei politieke spanningen. In 2016 hebben we bijvoorbeeld informatie verstrekt over Russische cybercriminelen. Zij zijn aangehouden”, aldus Ras tegenover de Volkskrant.

Lees ook
DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.