Nederlandse politie werkt nauw samen met Russische geheime dienst

hacker-1952027_960_720

De Nederlandse politie werkt nauw samen met de Russische geheime dienst FSB op het gebied van cybercrime. FSB’ers zouden met regelmaat om de tafel zitten met de Nederlandse politie, waarbij ook de Amerikaanse FBI aanschuift.

Dit meldt de Volkskrant op basis van vertrouwelijke gesprekken met negen betrokkenen. De nauwe samenwerking is opvallend gezien de toegenomen politieke spanning tussen Nederland en Rusland, de annexatie van de Krim en het neerschieten van MH17. De ontmoetingen tussen FSB agenten en de Nederlandse politie zijn ook dan ook politiek beladen en een bron van zorgen bij zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

Dubbele rol van de FSB

De contacten met de FSB zijn extra ingewikkeld door de dubbele rol die de FSB vervult. Enerzijds is de FSB een inlichtingendienst, terwijl het anderzijds politiewerk uitvoert. De samenwerking met de FSB en FBI zou in 2009 zijn opgezet en is gericht op de aanpak van cybercriminelen.

De zorgen over de samenwerking met de FSB blijkt onder andere uit het feit dat ruimtes van het politiekantoor waar vergaderingen met FSB-medewerkers hebben plaatsgevonden na afloop door een zogeheten ‘sweep’-team binnenstebuiten worden gekeerd. Hierbij zoekt het team naar afluisterapparatuur die mogelijk in de ruimtes is geplaatst.

Jevgeni Bogatsjov

De eerste crimineel die de Nederlandse politie, de FSB en de FBI gezamenlijk hebben geprobeerd op te sporen zou Jevgeni Bogatsjov zijn, een beruchte cybercrimineel die naar verluid gespecialiseerd is in financiële fraude. Doordat de communicatie van Bogatsjov en diens cybercrimegroepering via een Nederlands internetbedrijf liep is de Nederlandse politie deze groep in 2009 op het spoor zijn gekomen. Met behulp van deze informatie werd een omvangrijk netwerk van Russische cybercriminelen in kaart gebracht.

Opvallend is dat Bogatsjov uiteindelijk niet is opgepakt. De bronnen van de Volkskrant stellen dat dit vaker het geval is en Russische veiligheidsdiensten de meeste beruchte hackers liever voor hen laten werken dan gevangen zetten.

Sergej Michajlov

Tot slot wijst de Volkskrant erop dat de belangrijkste Russische contactpersoon voor de Nederlandse politie, Sergej Michajlov, in december 2016 onverwachts is gearresteerd. Russische media meldden dat Michajlov wordt verdacht van ‘hoogverraad’. De samenwerking met Rusland heeft volgens Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, echter niet geleden onder deze arrestatie. “Die samenwerking is met de jaren professioneler en beter geworden, ondanks allerlei politieke spanningen. In 2016 hebben we bijvoorbeeld informatie verstrekt over Russische cybercriminelen. Zij zijn aangehouden”, aldus Ras tegenover de Volkskrant.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...