Nederlandse politie neemt beheer ondergrondse marktplaats over

De Nederlandse politie blijkt de online marktplaats Hansa Market, waar onder andere werd gehandeld in drugs en illegale goederen, ruim 27 dagen te hebben beheerd. Hierdoor heeft de politie allerlei informatie over verkopers en kopers kunnen verzamelen.

Het gaat om een internationale politieactie, waarbij naast de Nederlandse politie ook politie- en justitiediensten in Duitsland, Litouwen, de Verenigde Staten en Europol betrokken waren. In Nederland werd daarnaast een verkoper van de marktplaats aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Ook is beslag gelegd om ruim 1.000 bitcoins, met omgerekend een waarde van zo’n 2 miljoen euro.

Servers verhuizen

De ondergrondse marktplaats bleek te worden gehost op servers in Litouwen. Deze servers zijn na de aanhouding van twee beheerders van Hansa Market in Duitsland door de politie in juni verhuisd naar Nederlandse servers, waarbij een exacte kopie van de marktplaats online is geplaatst. De website kon hierdoor door kopers en verkopers worden bezocht, zonder dat zij in de gaten hadden dat deze website inmiddels onder beheer stond van de Nederlandse politie.

Dit stelde de politie in staat informatie te verzamelen over zowel kopers als verkopers op het platform, die voornamelijk in harddrugs bleken te handelen. Zo onderschepte de politie in de afgelopen weken tienduizenden onversleutelde berichten tussen verkopers en kopers over bestellingen. Daarnaast kon bij een groot aantal bestellingen ook het afleveradres worden achterhaald. In totaal zijn zo’n 10.000 buitenlandse adressen van kopers doorgegeven aan Europol. Daarnaast zijn ruim 500 Nederlandse afleveradressen gemeld bij post- en koeriersbedrijven met als doel de levering van bestellingen tegen te houden. Gemiddeld werden per dag 1.000 bestellingen geplaatst in een reactie op ongeveer 40.000 advertenties. Sinds de overname van het beheer van Hansa Market zijn ruim 50.000 transacties gedaan op het platform, vooral voor soft- en harddrugs.

Alpha Bay

De actie is opgezet nadat eerder deze maand de ondergrondse marktplaats Alpha Bay offline werd gehaald. Deze internationale politieactie werd stilgehouden met als doel bezoekers van Alpha Bay te verleiden naar Hansa Market over te stappen. Dit bleek te lukken; na het neerhalen van Alpha Bay groeide de drukte op Hansa Market. Het aantal bezoekers van Hansa Market steeg van 1.000 naar 8.000 per stuk.