Nederlandse politie gaf 2,7 miljoen euro uit aan FinFisher-spyware

De Nederlandse politie heeft ruim 2,7 miljoen euro betaald om gebruik te kunnen maken van de beruchte FinFisher-spionagesoftware van Gamma. Dit blijkt uit documenten die via Wikileaks zijn uitgelekt.

De uitgelekte documenten bevatten het klantenbestand van Gamma, dat door hackers is buitgemaakt. Uit dit bestand is af te leiden dat de Nederlandse politie in totaal 16 licenties heeft afgenomen bij Gamma. Het gaat om licenties voor FinSpy, FinSpy Mobile en FinFly USB. Voor de licenties betaalde de Nederlandse politie in totaal 2.741.760 euro.

Twee licenties zijn nog geldig

De meeste licenties zijn inmiddels overigens verholpen. Alleen twee basislicenties voor FinSpy en FinSpy Mobile lijken op dit moment nog geldig te zijn. De omschrijving van beide licenties luidt: "Base license + 5 targets + 5 mobile targets + 2 agents". Beide licenties zijn tot 30 juni 2015 02:00 uur geldig.

In het uitgelekte document zijn ook support-aanvragen van de Nederlandse politie bij Gamma te vinden. De KLPD blijkt onder andere aan de bel te hebben getrokken over het feit dat de virusscanner AVG in staat is FinSpy te detecteren. Ook waarschuwde de KLPD Gamma over het feit dat audioverkeer onversleuteld werd verzonden tussen een mobiel doelwit en de server van de KLPD. De KLPD heeft Gamma eveneens gevraagd de standaardtekst 'Deployment SMS' te verwijderen, om te voorkomen dat deze tekst per ongeluk naar doelwitten kan worden verstuurd.

PC-versie van FinSpy

Naast het klantenbestand van Gamma is ook de PC-versie van FinSpy uitgelekt. De tool is te downloaden via de website van Wikileaks. Het uitgelekte klantenbestand is hier te vinden.

Lees ook
Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) maakt de samenleving niet veiliger. Dit stellen 38 cybersecurityonderzoekers, computerwetenschappers en security professionals in een open brief. De experts die de open brief hebben ondertekend stellen dat het publieke debat over de nieuwe Wiv te simpel geframed is, aangezien het nadruk ligt op...

Nederlandse politie hoeft geen openheid te geven over gebruik spionagesoftware

De Nederlandse politie is niet verplicht meer informatie openbaar te maken over het gebruik van spionagesoftware. Dit oordeelt de Raad van State. Privacyorganisatie Bits of Freedom vroeg eerder via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) informatie op over het gebruik van spionagesoftware door de Nederlandse politie. Een deel van de opgevraagde informatie werd door de politie vrijgegeven. Bits of Freedom wil echter inzicht in meer informatie en stapte naar de rechter om de politie te dwingen meer informatie openbaar te maken. 'Openbaarmaking kan onderzoeken belemmeren' De rechter stelde in 2016...

Aanval digitale spionageaanvallen op Europese organisaties neemt toe

Aanval digitale spionageaanvallen op Europese organisaties neemt toe

Het aantal digitale spionageaanvallen door overheden op Europese bedrijven en instellingen neemt toe. Naast gerichte aanvallen stijgt ook het aantal ongerichte cyberaanvallen met als doel zoveel mogelijk instanties te raken en schade aan te richten. Dit meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in haar jaarverslag over 2017. De inlichtingendienst...