Nederlandse politie gaf 2,7 miljoen euro uit aan FinFisher-spyware

De Nederlandse politie heeft ruim 2,7 miljoen euro betaald om gebruik te kunnen maken van de beruchte FinFisher-spionagesoftware van Gamma. Dit blijkt uit documenten die via Wikileaks zijn uitgelekt.

De uitgelekte documenten bevatten het klantenbestand van Gamma, dat door hackers is buitgemaakt. Uit dit bestand is af te leiden dat de Nederlandse politie in totaal 16 licenties heeft afgenomen bij Gamma. Het gaat om licenties voor FinSpy, FinSpy Mobile en FinFly USB. Voor de licenties betaalde de Nederlandse politie in totaal 2.741.760 euro.

Twee licenties zijn nog geldig

De meeste licenties zijn inmiddels overigens verholpen. Alleen twee basislicenties voor FinSpy en FinSpy Mobile lijken op dit moment nog geldig te zijn. De omschrijving van beide licenties luidt: "Base license + 5 targets + 5 mobile targets + 2 agents". Beide licenties zijn tot 30 juni 2015 02:00 uur geldig.

In het uitgelekte document zijn ook support-aanvragen van de Nederlandse politie bij Gamma te vinden. De KLPD blijkt onder andere aan de bel te hebben getrokken over het feit dat de virusscanner AVG in staat is FinSpy te detecteren. Ook waarschuwde de KLPD Gamma over het feit dat audioverkeer onversleuteld werd verzonden tussen een mobiel doelwit en de server van de KLPD. De KLPD heeft Gamma eveneens gevraagd de standaardtekst 'Deployment SMS' te verwijderen, om te voorkomen dat deze tekst per ongeluk naar doelwitten kan worden verstuurd.

PC-versie van FinSpy

Naast het klantenbestand van Gamma is ook de PC-versie van FinSpy uitgelekt. De tool is te downloaden via de website van Wikileaks. Het uitgelekte klantenbestand is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
Group-IB versterkt zijn voet aan de grond in Europa: de deuren van het Europese hoofdkantoor in Amsterdam zijn nu open

Group-IB versterkt zijn voet aan de grond in Europa: de deuren van het Europese hoofdkantoor in Amsterdam zijn nu open

Group-IB, een mondiaal bedrijf in threat hunting en cyberinformatie, heeft de deuren geopend van zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam; dit zal dienen als een centrale overslagplaats voor het onderzoek van het bedrijf naar het Europese bedreigingslandschap. Het bedrijf, al jarenlang actief op het continent, wil zijn operaties nu formaliseren door...

Cyber Security Raad (CSR): Zonder inzet nieuwe technologieën is cyberweerbaarheid niet te garanderen

Cyber Security Raad (CSR): Zonder inzet nieuwe technologieën is cyberweerbaarheid niet te garanderen

Nieuwe of bestaande technologieën met nieuwe toepassingsmogelijkheden zijn niet meer weg te denken uit onze digitale samenleving. Deze kunnen en moeten een bijdrage leveren aan de cyberweerbaarheid van onze samenleving. Dat stelt de Cyber Security Raad (CSR) in het CSR Advies ‘Naar structurele inzet van innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën...

Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) maakt de samenleving niet veiliger. Dit stellen 38 cybersecurityonderzoekers, computerwetenschappers en security professionals in een open brief. De experts die de open brief hebben ondertekend stellen dat het publieke debat over de nieuwe Wiv te simpel geframed is, aangezien het nadruk ligt op...