Nederlandse overheid getroffen door recordaantal cyberspionage-aanvallen

spionage

De Nederlandse overheidsinstellingen is in 2015 getroffen door een recordaantal cyberspionage-aanvallen. Andere staten zijn meer dan ooit geïnteresseerd in de politieke besluitvorming in Nederland om zichzelf een betere informatiepositie te verschaffen. China en Rusland vormen hierbij de grootste dreiging.

Dit meldt de AIVD in zijn jaarverslag over 2015. Cyberspionage van buitenlandse overheden is steeds meer gericht op specialistische kennis en innovatieve ontwikkelingen die van belang zijn voor een sterke en stabiele economie. De aanvallen die hiervoor worden opgezet zijn steeds complexer en professioneler.

Ook bedrijven zijn doelwit

Daarnaast is ook het Nederlandse bedrijfsleven met regelmaat doelwit van cyberspionnen. Vooral bedrijven uit de technologische en chemische sector zijn geliefde doelwitten, maar ook bedrijven in de energie-, water- en zorgsector worden regelmatig aangevallen. Spear phishing-aanvallen en watering holes zijn populaire cyberaanvallen van cyberspionnen.

De AIVD stelt ook dat de Nederlandse ICT-infrastructuur op grote schaal wordt misbruikt om andere landen te bespioneren. De sterke digitale infrastructuur maakt ons land aantrekkelijk voor kwaadwillenden. Dit kan de economische en politieke belangen van Nederland schaden, aldus de geheime dienst.

Dreigingen komen van alle kanten

In het jaarverslag wijst de AIVD er ook op dat de dreigingen tegen Nederland van alle kanten komen, en zowel complex als veelzijdig zijn. Zo wijst de AIVD op de moeilijk voorspelbare koers van Rusland, de grote stroom aan migranten en Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Ook ziet de AIVD een groeiende invloed van het salafisme in Nederland. Het volledige jaarverslag over 2015 van de AIVD is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
Groep die MH17 Onderzoeksraad aanviel maakt gebruik van Nederlandse infrastructuur

Groep die MH17 Onderzoeksraad aanviel maakt gebruik van Nederlandse infrastructuur

De cyberspionagegroep ‘Pawn Storm’ zet Nederlandse infrastructuur in om doelwitten aan te vallen. De groep heeft zijn pijlen eerder onder andere gericht op de Onderzoeksraad voor de Veiligheid rond het onderzoek naar de MH17 en het Nederlandse bedrijfsleven. Dit meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro, dat aanvallen van Pawn Storm heeft onderzocht.1

Opnieuw malware ontdekt van Italiaanse Hacking Team

Opnieuw malware ontdekt van Italiaanse Hacking Team

Opnieuw is malware ontdekt die vermoedelijk is ontwikkeld door het Italiaanse Hacking Team. Dit bedrijf verkoopt spionagesoftware aan overheden en opsporingsinstanties, waaronder regimes die het minder nauw nemen met mensenrechten. De malware is gericht op OS X en ontdekt door beveiligingsonderzoeker Pedro Vilaca. Het gaat om een dropper, malware1

Chinese spionnen verleggen aandacht naar Rusland na deal met VS en VK

Chinese spionnen verleggen aandacht naar Rusland na deal met VS en VK

Chinese spionnen hebben hun activiteiten verlegd van de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Rusland en andere voormalig Sovjetstaten. Het aantal Chinese advanced persistent threats (APT’s) in Rusland is de afgelopen twee maanden met maar liefst 300% gestegen. Dit maakt Costin Raiu, directeur van het Global Research and Analy1