Nederlandse overheid getroffen door recordaantal cyberspionage-aanvallen

spionage

De Nederlandse overheidsinstellingen is in 2015 getroffen door een recordaantal cyberspionage-aanvallen. Andere staten zijn meer dan ooit geïnteresseerd in de politieke besluitvorming in Nederland om zichzelf een betere informatiepositie te verschaffen. China en Rusland vormen hierbij de grootste dreiging.

Dit meldt de AIVD in zijn jaarverslag over 2015. Cyberspionage van buitenlandse overheden is steeds meer gericht op specialistische kennis en innovatieve ontwikkelingen die van belang zijn voor een sterke en stabiele economie. De aanvallen die hiervoor worden opgezet zijn steeds complexer en professioneler.

Ook bedrijven zijn doelwit

Daarnaast is ook het Nederlandse bedrijfsleven met regelmaat doelwit van cyberspionnen. Vooral bedrijven uit de technologische en chemische sector zijn geliefde doelwitten, maar ook bedrijven in de energie-, water- en zorgsector worden regelmatig aangevallen. Spear phishing-aanvallen en watering holes zijn populaire cyberaanvallen van cyberspionnen.

De AIVD stelt ook dat de Nederlandse ICT-infrastructuur op grote schaal wordt misbruikt om andere landen te bespioneren. De sterke digitale infrastructuur maakt ons land aantrekkelijk voor kwaadwillenden. Dit kan de economische en politieke belangen van Nederland schaden, aldus de geheime dienst.

Dreigingen komen van alle kanten

In het jaarverslag wijst de AIVD er ook op dat de dreigingen tegen Nederland van alle kanten komen, en zowel complex als veelzijdig zijn. Zo wijst de AIVD op de moeilijk voorspelbare koers van Rusland, de grote stroom aan migranten en Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Ook ziet de AIVD een groeiende invloed van het salafisme in Nederland. Het volledige jaarverslag over 2015 van de AIVD is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
NSA hackte netwerk van Huawei om beveiliging van routers en switches te kraken

NSA hackte netwerk van Huawei om beveiliging van routers en switches te kraken

De NSA heeft ingebroken in servers van de Chinese telecomgigant Huawei. De inlichtingendienst heeft op de servers gevoelige informatie buit weten te maken over de routers en switches van Huawei. Huawei zet de apparatuur in om klanten met zijn netwerk te verbinden. Dit blijkt uit Powerpoint-slides die de NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft doorg1

Google versleutelt interne communicatie van Gmail

Google versleutelt interne communicatie van Gmail

Google maakt bekend de beveiliging van zijn e-maildienst Gmail te hebben verbeterd. De communicatie tussen servers van Gmail is voortaan versleuteld, waardoor onderschepte communicatie niet langer kan worden ingezien. Onthullingen van Edward Snowden toonde vorig jaar aan dat de Amerikaanse inlichtingendienst communicatie tussen datacenters van gro1

Veel aandacht voor cyberspionage rond Nuclear Security Summit

Veel aandacht voor cyberspionage rond Nuclear Security Summit

IT beveiliging speelt een belangrijke rol in de beveiliging rond de Nuclear Security Summit die deze maand in Den Haag wordt georganiseerd. Nederland steekt daarom veel tijd en geld in het tegengaan van cyberspionage en 'cyberwarfare'. Dit melden bronnen die betrokken zijn bij de nucleaire top aan De Gelderlander. Onder andere de draadloze netwerk1