Nederlandse en Belgische politie pakken phishingbende op

phishing2

De Nederlandse justitie heeft samen met het Belgische federaal parket en Eurojust een Nederlandse cybercrimebende opgerold. De groep zou zich bezighouden met phishing. De cybercriminelen zou ook via de telefoon contact hebben opgenomen met slachtoffers.

Allerlei vermeende leden van de bende zijn opgepakt. Het gaat hierbij om de mensen die achter het plan zouden zitten, maar ook mensen die hun bankrekening beschikbaar zouden hebben gesteld voor de praktijken. De cybercriminelen stuurde volgens het Belgische federaal parket slachtoffers een e-mail met een link naar een website die sprekend op die van een Belgische bank leek. Klanten zouden op de link moeten klikken om een beveiligingsupdate te installeren.

Persoonlijke informatie ontfutselen

De website was in werkelijkheid echter vervalst. Op deze website werden de slachtoffers om allerlei persoonlijke informatie gevraagd, waaronder hun telefoonnummer en inloggegevens. Slachtoffers die hun gegevens daadwerkelijk achterlieten werden vervolgens telefonisch door de criminelen benaderd. De verdachten zouden slachtoffers hebben voorgehouden hen te helpen bij het updaten van de beveiliging van hun internetbankierenaccount. Met deze smoes zouden zij hebben geprobeerd beveiligingscodes en TAN-codes van het slachtoffer in handen te krijgen.

Het federaal parket in België doet sinds eind 2012 onderzoek naar de bende. In kader van het onderzoek werden op 30 januari 2014 huiszoekingen uitgevoerd in Hilversum en Antwerpen. Hier werd 15.000 euro aan contant geld in beslag genomen. In de hierop volgende weken hebben nog meer huiszoekingen plaatsgevonden als onderdeel van het onderzoek.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.