‘Nederlandse bedrijven zijn massaal doelwit van cyberspionage

spionage

Nederlandse bedrijven zijn massaal doelwit van spionage-activiteiten. De aanvallen van de cyberspionagecampagne Pawn Storm op het MH17-onderzoeksteam van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is slechts het topje van de ijsberg.

Dit stellen Ronald Prins, directeur van het beveiligingsbedrijf FoxIT, Albert Kramer, technisch directeur bij Trend Micro en het Nationaal Cyber Security Centrum tegenover De Telegraaf. Vooral inlichtingendiensten zouden achter de spionage zitten.

“Overal waar je verwacht dat buitenlandse inlichtingendiensten actief kunnen zijn, tref je sporen van spionage-acties aan. Vooral China, Rusland en Iran blijken op veel plaatsen waar gevoelige informatie zit, te zijn binnengedrongen. Alleen al in Nederland zijn niet alleen de twintig meest voor de hand liggende organisaties geïnfiltreerd, maar ook zo’n 500 bedrijven die op het eerste gezicht minder interessant lijken te zijn. Daarbij moet je denken aan drukkerijen, mediabedrijven”, stelt Prins tegenover het dagblad.

Meer over
Lees ook
'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1