Nederlanders tieners opgepakt voor hacken Instagram accounts

handboeien-klein

Twee Nederlanders tieners zijn opgepakt voor het hacken van Instagram accounts. Door deze accounts te kapen wisten de tieners advertentie-inkomsten in handen te krijgen.

De NOS meldt dat het om twee tieners van 18 en 19 jaar uit Alblasserdam en Boskoop gaat. Via phishing zouden zij inloggegevens van ruim honderd Instagram gebruikers in handen hebben gekregen. Het gaat hierbij zeker om twee Nederlandse gebruikers. De hackers richtten hun pijlen specifiek op Instagram accounts met veel volgers, aangezien deze meer advertentie-inkomsten opleveren.

Advertenties verkopen

Zodra een account met veel volgers was gekaapt namen de aanvallers contact op met bedrijven met het aanbod op de accounts te adverteren. Sommige bedrijven zijn ingegaan op dit verzoek en maakte forse geldbedragen over in ruil voor publiciteit. Dit geld is weggesluisd en omgezet in bitcoins. In totaal zouden de hackers op deze manier tienduizenden euro’s hebben gestolen.

"De verdachten hebben niet alleen bedrijven opgelicht, maar ook de volgers van Instagramgebruikers afgepakt", zegt een politiewoordvoerder tegenover de NOS. "De slachtoffers waren daardoor in een keer hun marktwaarde kwijt. Daarbij is het heel vervelend dat mensen in je digitale leven terecht komen." Deze week wordt bepaald of de hackers nog langer vast moeten blijven zitten.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1