Nederlanders tieners opgepakt voor hacken Instagram accounts

handboeien-klein

Twee Nederlanders tieners zijn opgepakt voor het hacken van Instagram accounts. Door deze accounts te kapen wisten de tieners advertentie-inkomsten in handen te krijgen.

De NOS meldt dat het om twee tieners van 18 en 19 jaar uit Alblasserdam en Boskoop gaat. Via phishing zouden zij inloggegevens van ruim honderd Instagram gebruikers in handen hebben gekregen. Het gaat hierbij zeker om twee Nederlandse gebruikers. De hackers richtten hun pijlen specifiek op Instagram accounts met veel volgers, aangezien deze meer advertentie-inkomsten opleveren.

Advertenties verkopen

Zodra een account met veel volgers was gekaapt namen de aanvallers contact op met bedrijven met het aanbod op de accounts te adverteren. Sommige bedrijven zijn ingegaan op dit verzoek en maakte forse geldbedragen over in ruil voor publiciteit. Dit geld is weggesluisd en omgezet in bitcoins. In totaal zouden de hackers op deze manier tienduizenden euro’s hebben gestolen.

"De verdachten hebben niet alleen bedrijven opgelicht, maar ook de volgers van Instagramgebruikers afgepakt", zegt een politiewoordvoerder tegenover de NOS. "De slachtoffers waren daardoor in een keer hun marktwaarde kwijt. Daarbij is het heel vervelend dat mensen in je digitale leven terecht komen." Deze week wordt bepaald of de hackers nog langer vast moeten blijven zitten.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1