Nederlanders laten steeds vaker data terughalen van kapot smartphone

data

Nederlanders blijken erg gehecht te zijn aan de data op hun mobiele telefoon. Ondanks de relatief hoge kosten laten steeds meer Nederlanders belangrijke data uit hun kapotte smartphone terughalen door gespecialiseerde bedrijven. Het gaat hierbij om allerlei gegevens, van foto's met emotionele waarden tot belangrijke documenten met juridische waarde.

Dit blijkt uit cijfers van Data Recovery Nederland, een bedrijf dat zich specialiseert op het redden van gegevens van kapotte gegevensdragers. Voorheen schakelde Nederlanders het bedrijf vooral in om gegevens te redden van harde schijven uit PC's, laptops en servers. Vandaag de dag is 30% van alle datadragers die binnenkomen bij Data Recovery Nederland een smartphone. Het aantal is in slechts anderhalf jaar tijd verdubbeld.

Duidelijke trend

Het bedrijf ziet een duidelijke trend. Het aantal smartphones dat binnenkwam was enkele jaren geleden nog zeer beperkt. Vandaag de dag komen bij het bedrijf per jaar duizenden smartphones binnen. "Mensen bewaren steeds meer foto's, bestanden en belangrijke documenten op hun smartphone die ze graag terug willen als die kapot gaat," verklaart directeur Hamed Ghilav. Bij een standaard reparatie wordt de telefoon gemaakt, maar raken gebruikers die gegevens kwijt.

35% van de telefoons die bij het bedrijf binnenkomen is kapot gegaan door waterschade, 35% door gebreken in het besturingssysteem, 20% door een val, 9% door fouten van de gebruiker zelf en 1% door overige oorzaken, zoals het doorbranden van de flash chip. In dat laatste geval is het overigens niet meer mogelijk de data van het apparaat te redden. Data Recovery Nederland stelt in 80% van de gevallen erin te slagen verloren data uit een kapotte telefoon te halen.

'Mensen zijn gehecht aan hun data'

Gegevens redden van een kapotte smartphone is niet goedkoop. De kosten voor data recovery uit een smartphone variëren van 199 tot 799 euro. Ondanks deze kosten nemen veel mensen toch de stap een data recovery specialist in te schakelen, waaruit blijkt dat Nederlanders gehecht zijn aan hun data. Om gebruikers tegemoet te komen biedt Data Recovery Nederland de mogelijkheid een telefoon kosteloos te laten onderzoeken. Het bedrijf komt op basis van dit onderzoek met een offerte voor het terughalen van de gegevens.

Als mensen hun telefoon ter reparatie aanbieden gaan alle gegevens verloren. "Het is standaard procedure om de telefoon te resetten. Dan doet hij het weer, maar ben je alles kwijt," legt Ghilav uit. "Reparatie is niet hetzelfde als data recovery. Daar willen we mensen op attenderen. Zodat ze op hun hoede zijn en eerst een analyse of data recovery laten uitvoeren voordat ze hun kapotte telefoon ter reparatie aanbieden."

Meer over
Lees ook
Oracle scheidt zakelijke en persoonlijke data met Oracle Mobile Security Suite

Oracle scheidt zakelijke en persoonlijke data met Oracle Mobile Security Suite

Werknemers zijn steeds meer actief op mobiele apparaten. Het is voor bedrijven dan ook belangrijker dan ooit de toegang tot en de beveiliging van data op mobiele apparaten onder controle te houden. Oracle lanceert daarom de Oracle Mobile Security Suite. De Oracle Mobile Security Suite geeft bedrijven de flexibiliteit apparaten toegang te geven tot1

Gratis eBook geeft tips voor het veilig versturen van bestanden

Gratis eBook geeft tips voor het veilig versturen van bestanden

Steeds meer werknemers versturen data naar collega's, partners en andere partijen. Het is uiteraard van groot belang dat dit veilig gebeurd. Maar hoe verstuurd je eigenlijk op veilige wijze bestanden via internet? Een gratis eBook geeft uitleg. Het eBook 'Practical Guide to Secure File Transfer' geeft handige tips om met de meest voorkomende probl1

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware. Slechts nul tot één procent van alle slachtoffers van mobiele malware is afkomstig uit Nederland. Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky Labs, dat het aantal slachtoffers van mobiele malware wereldwijd in kaart heeft gebracht. Vooral gebruikers in Rusland lopen een relat1