Nederlanders: 'Cybersecurity is belangrijk, maar mag privacy niet aantasten'

internetten

Nederlanders vinden cyberbeveiliging belangrijk, maar willen niet dat dit ten koste gaan van hun privacy. Bijna 90% van alle Nederlanders geeft aan dat de overheid actiever zou moeten optreden tegen cybercrime. Tweederde van de Nederlandse burgers is echter van mening dat de overheid hiervoor niet in computers mag kijken zonder dat zij hiervan zelf op de hoogte zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van Capgemini, uitgevoerd door TNS NIPO dat is gepubliceerd in de vierde editie van het rapport Trends in Veiligheid van Capgemini: Digitale ketensamenwerking. Het rapport werd gisteravond uitgereikt aan Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het onderzoek wordt ieder jaar uitgevoerd.

Belangrijke rol voor overheid

Nederlanders vinden dat voor de overheid een belangrijk rol is weggelegd in het vergroten van digitale veiligheid in ons land. Driekwart van de ondervraagde Nederlands is van mening dat organisaties met een vitale functie door de overheid gesteund dienen te worden tegen mogelijke ICT verstoringen. Het gaat hierbij om bedrijven in sectoren die cruciaal zijn voor het goed functioneren van de Nederlandse maatschappij.

Tegelijkertijd zijn burgers echter wantrouwig tegenover de overheid als het gaan om omgang met hun persoonlijke gegevens. Nog geen derde van de Nederlanders vertrouwt erop dat de overheid hun privacy voldoende beschermt. Minder dan de helft van de burgers denkt dat de overheid veilig omspringt met hun gegevens.

Informatie-uitwisseling is cruciaal

Capgemini stelt dat intensieve informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse overheid, burgers en bedrijven is noodzakelijk om Nederland veiliger te maken. Het rapport toont aan dat publiek-private samenwerking een belangrijke voorwaarde is voor succes bij de bestrijding van cybercrime. Het bedrijf stelt dat individuele partijen hun eigen belangen ondergeschikt zullen moeten maken aan een veel bredere visie op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Het volledige rapport van Capgemini is hier te vinden.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

De scheidslijn tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) is aan het vervagen. Om goed te functioneren zijn OT-apparaten steeds afhankelijker van data en IoT-functies. Dat zorgt echter ook voor een verhoogd risico en nieuwe securityuitdagingen. Securityleverancier TXOne specialiseert zich op het snijvlak waar IT en OT overl1