Nederlander maakt het zakkenrollers makkelijk: helft van mobieltjes heeft geen wachtwoord

Smartphones zijn een goede buit voor zakkenrollers: 50 procent van de Nederlanders beveiligt hun mobiele apparaat niet met een wachtwoord en slechts 21 procent gebruikt een antidiefstaloplossing. Dat blijkt uit het Kaspersky Lab onderzoek in dertien Europese landen waaronder Nederland onder 501 respondenten uitgevoerd in 2017. 

screen-KISA-01-300x227 Steeds meer mensen gebruiken de smartphone voor toegang tot internet, het delen van betrouwbare gegevens en digitaal betalen. Ook de hoeveelheid en kwaliteit van de data op de mobiel wordt steeds waardevoller. 77 procent van de smartphonegebruikers doet voortdurend een beroep op internet. 40 procent maakt gebruik van online bankieren. Dat betekent ook toegang tot waardevolle financiële informatie. Verder gebruikt 55 procent het mobieltje voor het regelmatig raadplegen van persoonlijke e-mailaccounts en zit 49 procent van de Nederlanders op sociale media. Ook dat genereert een grote hoeveelheid gevoelige data.

Ondanks dat het gebruik van de smartphone en de hoeveelheid waardevolle opgeslagen data toeneemt, gaan mensen daar niet bewuster en veiliger mee om, zo blijkt uit Kaspersky Lab’s onderzoek. 50% van de Nederlanders heeft een wachtwoord op het mobiele apparaat en slechts 11 procent codeert bestanden en mappen om ongeoorloofde toegang te voorkomen. Daarmee zijn deze persoonlijke gegevens vrij toegankelijk voor anderen als smartphones in verkeerde handen vallen.

Ook het verlies van de mobieltjes die wel met een wachtwoord zijn beveiligd, kan aanzienlijke gevolgen hebben. Minder dan de helft (48 procent) maakt een back-up en slechts 21 procent maakt gebruik van antidiefstalfuncties. Dit kan betekenen dat de ex-eigenaren niet meer bij hun eigen gegevens en accounts kunnen.

"We zijn allemaal erg gehecht aan onze mobieltjes omdat ze ons overal en altijd toegang geven tot essentiële informatie”, zegt Harco Enting, General Manager bij Kaspersky Lab Benelux. “Criminelen krijgen die apparaten maar al te graag in handen. Het wordt ze wel heel makkelijk gemaakt als er geen wachtwoorden op staan. Dat terwijl zowel het toestel als de data die erop staat in een paar eenvoudige stappen te beveiligen zijn. Met de inzet van een wachtwoord en beveiligingsoplossing met antidiefstalbeveiliging zijn alle waardevolle gegevens en apparatuur beschermd tegen verlies en diefstal."

Kaspersky Internet Security for Android is ontwikkeld voor de bescherming van persoonlijke apparatuur en biedt naast krachtige bescherming voor je smartphone bovendien wachtwoordbeveiliging, zodat persoonlijke data wordt beschermd tegen diefstal, malware en ongewenste pottenkijkers.

Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 proc1

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

Arctic Wolf Annual Threat Report: brede aanvallen en innovatieve tactieken worden de norm in een turbulent cyberdreigingslandschap

Arctic Wolf Annual Threat Report: brede aanvallen en innovatieve tactieken worden de norm in een turbulent cyberdreigingslandschap

Een gebrek aan multi-factor authenticatie (MFA) leidde tot meer BEC-aanvallen in 2022. Dit is een van de uitkomsten van het nieuwe jaarlijkse Arctic Wolf Labs Threat Report. 2022 was een turbulent jaar met veel dreigingen. Zo verstoorde de invasie van Rusland in Oekraïne de activiteiten van de belangrijkste ransomware groepen en werden de kwetsbaa1