‘Nederland moet meer budget vrijmaken voor digitale veiligheid’

pixabay-hacker-1944688_960_720

Nederland moet meer investeren in digitale veiligheid. Hiervoor wordt momenteel te weinig budget en mankracht voor vrij gemaakt. Nederland heeft een heldere visie op het gebied van IT-beveiliging en hanteert de juiste strategieën, maar investeert onvoldoende om de ambities waar te maken. Daarnaast ontbreekt het aan centrale sturing en zou de overheid beter moeten samenwerking met het bedrijfsleven.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Cyber Readiness Index’ dat is uitgevoerd door het Amerikaanse Potomac Institute for Policy Studies in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De NOS en De Telegraaf melden dat het rapport dinsdag 16 mei wordt aangeboden aan Patricia Zorko, de plaatsvervangend NCTV en directeur Cyber Security.

‘Andere Westerse landen investeren meer’

“Nederland stelt dat cyberveiligheid een prioriteit is, maar financiert tegelijkertijd de organisaties die dat beleid moeten uitvoeren niet alsof ze van strategisch belang zijn voor het economisch welzijn of de nationale veiligheid”, citeert De Telegraaf uit het rapport. Vergeleken met andere Westerse landen blijken de investeringen van Nederland in digitale veiligheid laag te zijn.

Als de financiën buiten beschouwing worden gelaten scoort Nederland wel goed. Zo heeft Nederland verschillende organisaties opgezet op het gebied van IT-beveiliging. Door het ontbreken van financiële investeringen missen deze partijen echter slagkracht. Nederland krijgt op nagenoeg alle kernpunten van het cyberbeleid het oordeel ‘deels operationeel’. Het delen van informatie is de enige uitzondering; hiervoor krijgt Nederland een ruimte onvoldoende.

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?