‘Nederland moet meer budget vrijmaken voor digitale veiligheid’

pixabay-hacker-1944688_960_720

Nederland moet meer investeren in digitale veiligheid. Hiervoor wordt momenteel te weinig budget en mankracht voor vrij gemaakt. Nederland heeft een heldere visie op het gebied van IT-beveiliging en hanteert de juiste strategieën, maar investeert onvoldoende om de ambities waar te maken. Daarnaast ontbreekt het aan centrale sturing en zou de overheid beter moeten samenwerking met het bedrijfsleven.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Cyber Readiness Index’ dat is uitgevoerd door het Amerikaanse Potomac Institute for Policy Studies in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De NOS en De Telegraaf melden dat het rapport dinsdag 16 mei wordt aangeboden aan Patricia Zorko, de plaatsvervangend NCTV en directeur Cyber Security.

‘Andere Westerse landen investeren meer’

“Nederland stelt dat cyberveiligheid een prioriteit is, maar financiert tegelijkertijd de organisaties die dat beleid moeten uitvoeren niet alsof ze van strategisch belang zijn voor het economisch welzijn of de nationale veiligheid”, citeert De Telegraaf uit het rapport. Vergeleken met andere Westerse landen blijken de investeringen van Nederland in digitale veiligheid laag te zijn.

Als de financiën buiten beschouwing worden gelaten scoort Nederland wel goed. Zo heeft Nederland verschillende organisaties opgezet op het gebied van IT-beveiliging. Door het ontbreken van financiële investeringen missen deze partijen echter slagkracht. Nederland krijgt op nagenoeg alle kernpunten van het cyberbeleid het oordeel ‘deels operationeel’. Het delen van informatie is de enige uitzondering; hiervoor krijgt Nederland een ruimte onvoldoende.

Meer over
Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.