‘Nederland is niet opgewassen tegen digitale dreiging’

neo-urban-1734494_960_720_pixabay_markusspiske

Nederland heeft een centraal orgaan nodig dat permanent in de gaten houdt op welke wijze buitenlandse krachten de democratie in ons land ondermijnen. Hiervoor pleit brigade-generaal Wilfred Rietdijk, strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie.

In een interview met De Volkskrant stelt Rietdijk dat een Nederlandse missie in Litouwen, die onderdeel uitmaakt van de Navo-aanwezigheid in de Baltische staten, voortdurend te maken heeft met cyberaanvallen op IT-systemen door Rusland. Ook waarschuwt Rietdijk dat instellingen en bedrijven in Nederland, net als in andere westerse landen, het doelwit zijn van duizenden hackers uit uiteenlopende landen, waaronder grootmachten als Rusland en China, maar ook landen als Iran en Soedan.

Rietdijk wijst erop dat de technieken die worden gebruikt in moderne oorlogsvoering zijn departement overstijgen, waarbij hij als voorbeeld nepnieuws noemt. Rietdijk oppert met het oog op nepnieuws een samenwerking tussen de overheid en belangrijke media. De overheid kan hierbij aangeven in hoeverre het nieuws geverifieerd is, iets wat media bij hun berichtgeving kunnen vermelden. Hierdoor staat Nederland volgens Rietdijk sterker tegen desinformatie.

Meer over
Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1