‘Nederland heeft een speciale commissaris voor cybersecurity nodig’

hacker

Een speciale commissaris moet de digitale infrastructuur in Nederland gaan bewaken. Vooral de opkomst van het Internet of Things maakt de samenleving kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Dit stelt Ronald Prins, mededirecteur van beveiligingsbedrijf Fox-IT in een interview met Het Financieele Dagblad. Prins wijst op de deltacommissaris voor de dijken. “We hebben een deltacommissaris voor de dijken. Die man heeft een budget van een miljard euro per jaar met een mandaat waarmee hij dwars door alle ministeries heen zaken kan regelen. We hebben een cybercommissaris nodig met dezelfde bevoegdheden voor het beveiligen van internet.

Internet of Things

Prins maakt zich vooral zorgen om de impact die het Internet of Things zal hebben op de digitale weerbaarheid van Nederland. Hierbij worden allerlei apparaten met internet verbonden, variërend van lampen tot koelkasten, koffiezetapparaten en waterkokers. Deze apparaten kunnen worden aangevallen door cybercriminelen, wat de Nederlandse maatschappij volgens Prins kwetsbaar zal maken voor cybercriminaliteit. Ook zelfrijdende auto’s brengen volgens Prins risico’s met zich mee.

Prins maakt zich ook zorgen over de wedloop tussen criminelen en opsporingsinstanties. De overheid maakt op dit gebied volgens Prins te weinig haast. "We zijn bezig een nieuw domein in te richten en daarin voldoen de oude regels niet meer. Op het gebied van wetgeving lopen we hopeloos achter. We moeten snel met een list komen. Zo’n cybercommissaris kan daar behulpzaam bij zijn.", aldus Prins.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.