NCSC: ‘Geen zicht op decryptiemogelijkheden voor ExPetr/Petya/PetrWrap ransomware’

encryptie

Vooralsnog is er geen zicht op decryptiemogelijkheden voor de ExPetr/Petya/PetrWrap ransomware die de afgelopen dagen voor problemen heeft gezorgd. Wel is de aanval over zijn hoogtepunt heen en worden er geen nieuwe besmettingen bij bedrijven meer gemeld. Ook zijn er geen nieuwe besmettingsbronnen bekend, naast het eerder gemelde softwarepakket M.E.Doc en een Oekraïense nieuwswebsite.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het ontbreken van decryptiemogelijkheden betekent dat bedrijven die besmet zijn met de ransomware, een nieuwe installatie moeten doen en back-ups zullen terugplaatsen. Het NCSC adviseert hierbij te letten op het opstartgedeelte van de schijf. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verwacht dat dit soort cyberaanvallen vaker zullen voorkomen en daarnaast steeds geavanceerder worden.

Handelingsperspectief

Het ‘handelingsperspectief’ dat het NCSC eerder heeft geschreven blijft van toepassing. Deze bestaat uit de volgende punten:

  • Betaal geen losgeld. Het NCSC raadt dit standaard af en wijst erop dat betaling in dit specifieke geval zinloos is aangezien het hiervoor gebruikte e-mailadres niet meer beschikbaar is.
  • Gebruik geen SMBv1 op uw systemen, schakel dit protocol uit en migreer naar een recente versie van het protocol.
  • Installeer updates. In dit geval wordt een kwetsbaarheid misbruikt om de ransomware intern op bedrijfsnetwerken te verspreiden. Deze kwetsbaarheid wordt gedicht in update MS17-010.
  • Biedt de SMB-services niet open aan op internet. Indien deze functionaliteit via internet noodzakelijk is, scherm dan de bereikbaarheid hiervan af met behulp van een firewall of VPN.
  • Implementeer mitigerende maatregelen voor systemen die niet gepatcht, geüpdatet en/of niet gemigreerd kunnen worden.
  • Beperk de rechten van gebruikers op systemen. Een reguliere gebruikers behoort geen lokale admin-rechten te hebben.
  • Microsoft biedt de mogelijkheid lokale admin accounts op systemen verschillend in te stellen. Het NCSC adviseert organisaties te overwegen dit advies op te volgen. Meer informatie is hier beschikbaar.

Daarnaast adviseert het centrum netwerksegmentatie toe te passen om de impact van dergelijke besmettingen te beperken.

Lees ook
HTTPS Everywhere vormt HTTP-websites om tot HTTPS

HTTPS Everywhere vormt HTTP-websites om tot HTTPS

De Electronic Frontier Foundation, een stichting die opkomt voor rechten in de digitale wereld, lanceert HTTPS Everywhere. HTTPS Everywhere is een extensie voor de webbrowsers Firefox, Chrome en Opera die alle communicatie van gebruikers met grote websites versleuteld. HTTPS Everywhere is door de Electronic Frontier Foundation in samenwerking met1

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

De supermalware The Mask bespioneert al zeker zes jaar lang ongemerkt allerlei doelwitten. De malware richt zich op zowel overheden en diplomaten als de gas- en oliesector. Dit stelt Kaspersky, dat meer details over de zeer geavanceerde malware bekend heeft gemaakt. De malware heeft van zijn makers de naam 'Careto' gekregen, wat het Spaanse woord1

Sophos maakt versleuteling platformonafhankelijk

Sophos maakt versleuteling platformonafhankelijk

Sophos introduceert SafeGuard Encryption 6.1. De oplossing stelt eindgebruikers en It-beheerders in staat veilig data uit te wisselen tussen Windows-systemen, Mac-computers en mobiele apparaten. Versie 6.1 van de oplossing centraliseert encryptie, waardoor apparaten ongeacht hun locatie altijd goed beveiligd zijn. SafeGuard Encryption 6.1 onderste1