'NaWas kan uitval van diensten door DDoS-aanvallen voorkomen'

ssl-2890762_960_720-pixabay-Tumisu

De DDoS aanvallen die de afgelopen dagen ABN AMRO, ING, de Rabobank en de Belastingdienst plagen hoeven niet te leiden tot uitval van diensten. Dat stelt Octavia de Weerdt van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP).

De NBIP is een not for profit organisatie die zich toelegt op het snel en adequaat afslaan van grootschalige en/of langdurige DDoS aanvallen. De organisatie beheert de grootste non-profit anti-DDoS wasstraat (NaWas) in Europa en slaat op jaarbasis duizenden aanvallen af. NBIP is het grootste onafhankelijke Nederlandse kenniscentrum op het gebied van DDoS aanvallen.

Preventieve voorzieningen

Naast de aanvallen op ABN AMRO en ING hadden de Rabobank en de Belastingdienst vanochtend ook te maken met verstoringen in de dienstverlening door DDoS aanvallen. “Voor bedrijven en organisaties die voor hun dienstverlening afhankelijk zijn van het internet is het niet de vraag of, maar wanneer ze te maken krijgen met een grootschalige DDoS aanval” aldus De Weerdt. “Aanvallers die een website of dienst willen verstoren, krijgen dat vrijwel altijd voor elkaar. Het is dan zaak om terug te kunnen vallen op de juiste preventieve voorzieningen. Banken hebben dat in het algemeen goed voor elkaar. Maar ook hiermee blijkt weer: samen sta je sterker, gezamenlijk kun je meer expertise opbouwen om geavanceerde aanvallen af te slaan zonder dat diensten onbereikbaar zijn.”

De Weerdt benadrukt dat het de banken niet kan worden verweten dat zij last hadden van de DDoS aanvallen. “Achter de schermen van het internet woedt een voortdurende strijd tussen cybercriminelen en beveiligingsexperts. Daardoor duiken regelmatig nieuwe typen DDoS aanvallen op. Daar kun je als individueel bedrijf niet op voorbereid zijn, want dat behoort niet tot je kernactiviteiten. Dat is dan ook precies de reden dat een aantal internet serviceproviders in 2014 met de NaWas zijn gestart onder beheer van NBIP. Het is niet de bedoeling dat je bij elkaar in de keuken kijkt, maar je wil wel van de best mogelijke bescherming gebruik maken als dat nodig is. Dat kan alleen door samen te werken, de operationele activiteiten te beleggen bij een gespecialiseerd team en voortdurend aan kennisontwikkeling te doen in samenwerking met bijvoorbeeld academische instellingen.”

Scrubbing

Zodra een DDoS aanval wordt gedetecteerd, kan de NaWas direct worden ingezet. De stortvloed van data die gericht is op het onderuit halen van servers wordt omgeleid, ‘schoon’ gewassen (scrubbing) en de ‘legitieme’ data wordt weer teruggestuurd naar servers en eindgebruikers. Een belangrijke doelstelling van NBIP en de NaWas is dan ook een schone Nederlandse cyberspace. “Juist partijen die door de aard van hun online activiteiten essentieel zijn voor het economisch een maatschappelijk verkeer kunnen hier aan bijdragen door ook deel te nemen aan de NaWas”, besluit De Weerdt.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het vierde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn vooral de enorme toename van het aantal DDoS-aanvallen gericht op milieuorganisaties tijdens de COP28 en op Taiwan. Verder blijft het aantal DDoS-aanvallen gericht op retailers en logistieke dienstverleners ron1