MySpace bevestigt diefstal van 360 miljoen gebruikersaccounts

hacker4-gabor-kalman

Social mediabedrijf MySpace bevestigt dat cybercriminelen de inloggegevens van 360 miljoen accounts hebben buitgemaakt. Zowel e-mailadressen, gebruikersnamen als wachtwoorden zijn in handen gevallen van aanvallers.

De website LeakedSource wist onlangs de hand te leggen op een database met 427 miljoen wachtwoorden van 360 miljoen MySpace-accounts. MySpace vermoedt dat de database enkele jaren geleden is buitgemaakt door een Russische hacker genaamd ‘Peace’. Deze hacker zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor grote cyberaanvallen op LinkedIn en Tumblr. MySpace houdt in het midden wanneer de hack precies heeft plaatsgevonden. In een analyse heeft beveiligingsonderzoeker Brian Krebs echter aanwijzigingen gevonden dat de data in 2008 is buitgemaakt.

Oude versie van MySpace

Alle buitgemaakte data is afkomstig van de oude versie van MySpace. Het sociale netwerk kreeg in juni 2013 een grote update. Alleen accounts die voor deze periode zijn aangemaakt lopen dan ook risico. MySpace benadrukt geen financiële gegevens van klanten te verzamelen of hebben verzameld. Dergelijke informatie is dan ook niet bij de datadiefstal buitgemaakt.

Om misbruik van accounts tegen te gaan heeft MySpace alle wachtwoorden van accounts die voor juni 2013 zijn aangemaakt gereset. Wie inlogt op zijn account zal eerst een nieuw wachtwoord moeten genereren via de herstelfunctie voor wachtwoorden van MySpace. Daarnaast zegt het bedrijf geautomatiseerde tools in te zetten om verdachte activiteiten op te sporen en te blokkeren.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1