MySpace bevestigt diefstal van 360 miljoen gebruikersaccounts

hacker4-gabor-kalman

Social mediabedrijf MySpace bevestigt dat cybercriminelen de inloggegevens van 360 miljoen accounts hebben buitgemaakt. Zowel e-mailadressen, gebruikersnamen als wachtwoorden zijn in handen gevallen van aanvallers.

De website LeakedSource wist onlangs de hand te leggen op een database met 427 miljoen wachtwoorden van 360 miljoen MySpace-accounts. MySpace vermoedt dat de database enkele jaren geleden is buitgemaakt door een Russische hacker genaamd ‘Peace’. Deze hacker zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor grote cyberaanvallen op LinkedIn en Tumblr. MySpace houdt in het midden wanneer de hack precies heeft plaatsgevonden. In een analyse heeft beveiligingsonderzoeker Brian Krebs echter aanwijzigingen gevonden dat de data in 2008 is buitgemaakt.

Oude versie van MySpace

Alle buitgemaakte data is afkomstig van de oude versie van MySpace. Het sociale netwerk kreeg in juni 2013 een grote update. Alleen accounts die voor deze periode zijn aangemaakt lopen dan ook risico. MySpace benadrukt geen financiële gegevens van klanten te verzamelen of hebben verzameld. Dergelijke informatie is dan ook niet bij de datadiefstal buitgemaakt.

Om misbruik van accounts tegen te gaan heeft MySpace alle wachtwoorden van accounts die voor juni 2013 zijn aangemaakt gereset. Wie inlogt op zijn account zal eerst een nieuw wachtwoord moeten genereren via de herstelfunctie voor wachtwoorden van MySpace. Daarnaast zegt het bedrijf geautomatiseerde tools in te zetten om verdachte activiteiten op te sporen en te blokkeren.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.