Motiv: 'Kijk uit voor openbare WiFi-netwerken in Brazilië'

hacker

Het WK voetbal in Brazilië zorgt weer voor een explosieve toename van het dataverkeer via draadloze netwerken, en dan met name in de Braziliaanse speelsteden. Bij een overbelasting van de mobiele netwerken is het immers verleidelijk om gebruik te maken van vrij toegankelijke wifi-netwerken, zodat de vers geschoten selfies of het laatste nieuws toch te delen zijn via social media. Dit is echter niet zonder gevaar. Hiervoor waarschuwt Motiv.

Het bedrijf adviseert voetbalfans voorzichtig om te springen met gratis WiFi-netwerken. In de praktijk bieden deze netwerken vaak geen enkele vorm van security. Zo trof anti-malwarespecialist Kaspersky tijdens een rit door de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo vijfduizend verschillende access points aan. 26 procent van deze netwerken gebruikte geen enkele vorm van encryptie, terwijl nog eens twaalf procent het eenvoudig te kraken WPA gebruikte. Ook blijkt een aanzienlijk percentage gebruik te maken van de standaard SSID-instellingen. Een ervaren hacker kan via deze instellingen raden om welk type access point het gaat, waarna hij een kwetsbaarheid voor deze specifieke access point kan zoeken.

Gegevens kunnen worden onderschept

Motiv waarschuwt dat door de zwakke beveiliging van gratis WiFi-netwerken allerlei data van gebruikers kan worden onderschept en gestolen. Denk hierbij aan inloggegevens van Facebook en Twitter, maar ook aan inloggegevens van e-mailaccounts. Bij contact met een onbeheerd ‘ad hoc’ access point, bestaat volgens het bedrijf zelfs het risico dat gegevens direct met een hacker worden uitgewisseld.

“Gebruikers zijn zich vaak niet bewust van de risico’s die kleven aan het gebruik van draadloze netwerken”, stelt Rémon Verkerk, Security Consultant bij Motiv. “Denk hierbij onder andere aan identiteitsdiefstal, het afvangen van wachtwoorden en het lekken van bedrijfskritische en vertrouwelijke informatie. Ook als gebruik wordt gemaakt van de laatste versleutelingsstandaarden, zoals WPA/WPA2, is de gebruiker nog altijd kwetsbaar, in tegenstelling tot wat veel IT-professionals beweren.”

Risico's onderkennen

Om toch veilig gebruik te kunnen maken van wifi-technologie is het van belang deze risico’s te onderkennen en in te schatten. Tijdens de interactieve sessie ‘Unwired & Unwary’ op 10 juli 2014 nemen security-experts van Motiv ICT Security het publiek mee in de wereld van wifi. De deelnemers zijn getuige van live ‘hacks’ en leren hoe deze onschadelijk te maken zijn.De interactieve sessie wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Houten en vindt plaats op 10 juli 2014 in Utrecht tijdens een evenement van de Typo3-gebruikersgroep Nederland. http://www.motiv.nl/interactievesessietypo3gem.

Lees ook
CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech, een vooraanstaand IT-bedrijf met een specialisatie in logistiek, security en ICT-diensten, kondigt vandaag de lancering aan van CaptureTech Cyber Shield, een flexibel en uitgebreid pakket van cybersecurity-diensten specifiek ontworpen voor organisaties met logistieke processen.

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Als leverancier, sinds 2009, van Secure Managed File oplossingen levert SCOS te Hoofddorp nu tevens Syncplicity (voorheen onderdeel van Axway). Syncplicity is een service voor het delen en synchroniseren van bestanden die is ontwikkeld door Syncplicity Inc. Met de service kunnen gebruikers onderling bestanden opslaan en synchroniseren. Het onderst1

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Softwarebedrijf Citrix heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC, die vroeger bekend stonden als Citrix Gateway en Citrix ADC. Eén van de kwetsbaarheden, met kenmerk CVE-2023-4966, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 9,4. Dit betekent dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid g1