Motiv: 'Kijk uit voor openbare WiFi-netwerken in Brazilië'

hacker

Het WK voetbal in Brazilië zorgt weer voor een explosieve toename van het dataverkeer via draadloze netwerken, en dan met name in de Braziliaanse speelsteden. Bij een overbelasting van de mobiele netwerken is het immers verleidelijk om gebruik te maken van vrij toegankelijke wifi-netwerken, zodat de vers geschoten selfies of het laatste nieuws toch te delen zijn via social media. Dit is echter niet zonder gevaar. Hiervoor waarschuwt Motiv.

Het bedrijf adviseert voetbalfans voorzichtig om te springen met gratis WiFi-netwerken. In de praktijk bieden deze netwerken vaak geen enkele vorm van security. Zo trof anti-malwarespecialist Kaspersky tijdens een rit door de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo vijfduizend verschillende access points aan. 26 procent van deze netwerken gebruikte geen enkele vorm van encryptie, terwijl nog eens twaalf procent het eenvoudig te kraken WPA gebruikte. Ook blijkt een aanzienlijk percentage gebruik te maken van de standaard SSID-instellingen. Een ervaren hacker kan via deze instellingen raden om welk type access point het gaat, waarna hij een kwetsbaarheid voor deze specifieke access point kan zoeken.

Gegevens kunnen worden onderschept

Motiv waarschuwt dat door de zwakke beveiliging van gratis WiFi-netwerken allerlei data van gebruikers kan worden onderschept en gestolen. Denk hierbij aan inloggegevens van Facebook en Twitter, maar ook aan inloggegevens van e-mailaccounts. Bij contact met een onbeheerd ‘ad hoc’ access point, bestaat volgens het bedrijf zelfs het risico dat gegevens direct met een hacker worden uitgewisseld.

“Gebruikers zijn zich vaak niet bewust van de risico’s die kleven aan het gebruik van draadloze netwerken”, stelt Rémon Verkerk, Security Consultant bij Motiv. “Denk hierbij onder andere aan identiteitsdiefstal, het afvangen van wachtwoorden en het lekken van bedrijfskritische en vertrouwelijke informatie. Ook als gebruik wordt gemaakt van de laatste versleutelingsstandaarden, zoals WPA/WPA2, is de gebruiker nog altijd kwetsbaar, in tegenstelling tot wat veel IT-professionals beweren.”

Risico's onderkennen

Om toch veilig gebruik te kunnen maken van wifi-technologie is het van belang deze risico’s te onderkennen en in te schatten. Tijdens de interactieve sessie ‘Unwired & Unwary’ op 10 juli 2014 nemen security-experts van Motiv ICT Security het publiek mee in de wereld van wifi. De deelnemers zijn getuige van live ‘hacks’ en leren hoe deze onschadelijk te maken zijn.De interactieve sessie wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Houten en vindt plaats op 10 juli 2014 in Utrecht tijdens een evenement van de Typo3-gebruikersgroep Nederland. http://www.motiv.nl/interactievesessietypo3gem.

Meer over
Lees ook
Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks kondigt de beschikbaarheid aan van twee nieuwe oplossingen binnen zijn reeds uitgebreide Juniper Connected Security-reeks. De eerste combineert de Contrail Enterprise Multicloud en cSRX-firewall. Daarmee is het de eerste voor productieomgevingen geschikte oplossing met een complete reeks van functies voor orchestration,...

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

5G, kunstmatige intelligentie, IoT en zelfrijdende voertuigen zijn enkele van de hoofdthema’s van de afgelopen CES dat begin januari plaatsvond in Las Vegas. De grootste beurs van consumentenelektronica ter wereld is daardoor ook steeds meer een plek voor meer abstracte oplossingen, waarin security en cloud computing een grote rol spelen. Het Nederlandse...

Cisco brengt SD-WAN en security samen

Cisco brengt SD-WAN en security samen

Cisco brengt zijn security en software-defined wide area network (SD-WAN) technologieën samen om organisaties te helpen sneller en met meer keuze en vertrouwen naar de cloud te gaan. Het wide area network (WAN) ondergaat een enorme transformatie. Vandaag zetten organisaties hun applicaties in verschillende clouds – public, private en SaaS. Mensen werken...