Monitoringsapparatuur voor radioactiviteit kwetsbaar voor cyberaanvallen

encryptie

Apparatuur voor het meten van radioactieve straling blijkt door aanvallers te kunnen worden gemanipuleerd om valse meetwaarden te tonen. De apparatuur wordt onder andere in kerncentrales, ziekenhuizen, havens en bij grenscontroles gebruikers. Het gaat om een diepgeworteld probleem, dat niet met behulp van een patch kan worden verholpen.

Dit meldt Ruben Santamarta, een security consultant van IOActive, aan Dark Reading. Santamarta heeft monitoringsapparatuur van twee verschillende fabrikanten onder de loep genomen. Door de firmware van deze apparaten te reverse engineeren en zowel de hardwarecomponenten als het gebruikte RF-protocol te analyseren heeft de onderzoekers ernstige ontwerpfouten ontdekt. Deze ontwerpfouten maken de apparaten kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Geen of gebrekkige encryptie

De beveiligingsproblemen hebben volgens Santamarta te maken met de wijze waarop de apparaten en de RF-protocollen zijn ontworpen. Het is hierdoor niet mogelijk de beveiligingsproblemen te verhelpen, wat betekent dat de apparatuur permanent kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Zo ontdekte Santamarta dat de communicatie van en naar apparaten - dat via een RF-protocol verloopt - in sommige gevallen onversleuteld verloopt. In andere gevallen wordt de communicatie wel versleuteld, maar wordt hierbij een zwak encryptiealgoritme gebruikt. Het RF-protocol wordt ook gebruikt om firmware-updates naar de apparaten te sturen.

De zwakke beveiliging stelt aanvallers in staat de meetwaarden van de monitoringsapparaten te manipuleren. Zo zouden aanvallers bijvoorbeeld een valse melding dat hoge radiatieniveau’s zijn gedetecteerd naar monitoringsapparatuur in een kerncentrale sturen. Het is echter ook mogelijk de metingen zo te manipuleren dat bij een eventueel radiatielek de monitoringsapparatuur ten onrechte geen alarm slaat. Ook waarschuwt Santamarta dat aanvallen via de RF-protocollen tot op een afstand van 20 kilometer kunnen worden uitgevoerd. Ook zijn aanvallen via een RF-protocol volgens de onderzoeker moeilijk te mitigeren.

Presentatie

De onderzoekers heeft niet bekend gemaakt wie de fabrikanten zijn van de apparatuur die hij heeft onderzocht. Santamarta presenteert zijn bevindingen tijdens een presentatie op Black Hat USA, dat van 22 tot en met 27 juli wordt georganiseerd in Las Vegas.

Lees ook
Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vertrouwen...

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber biedt zijn klanten WDM Encrypted aan. Deze encryptietechniek zorgt ervoor dat data tijdens het transport over glasvezel niet afgetapt kan worden. De bekendmaking vond plaats op de InfoSecurity beurs in Utrecht. De Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS laat zien dat grote organisaties bovengemiddeld vaak getroffen worden door cyberaanvallen,...

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke website...