Monitoringsapparatuur voor radioactiviteit kwetsbaar voor cyberaanvallen

encryptie

Apparatuur voor het meten van radioactieve straling blijkt door aanvallers te kunnen worden gemanipuleerd om valse meetwaarden te tonen. De apparatuur wordt onder andere in kerncentrales, ziekenhuizen, havens en bij grenscontroles gebruikers. Het gaat om een diepgeworteld probleem, dat niet met behulp van een patch kan worden verholpen.

Dit meldt Ruben Santamarta, een security consultant van IOActive, aan Dark Reading. Santamarta heeft monitoringsapparatuur van twee verschillende fabrikanten onder de loep genomen. Door de firmware van deze apparaten te reverse engineeren en zowel de hardwarecomponenten als het gebruikte RF-protocol te analyseren heeft de onderzoekers ernstige ontwerpfouten ontdekt. Deze ontwerpfouten maken de apparaten kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Geen of gebrekkige encryptie

De beveiligingsproblemen hebben volgens Santamarta te maken met de wijze waarop de apparaten en de RF-protocollen zijn ontworpen. Het is hierdoor niet mogelijk de beveiligingsproblemen te verhelpen, wat betekent dat de apparatuur permanent kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Zo ontdekte Santamarta dat de communicatie van en naar apparaten - dat via een RF-protocol verloopt - in sommige gevallen onversleuteld verloopt. In andere gevallen wordt de communicatie wel versleuteld, maar wordt hierbij een zwak encryptiealgoritme gebruikt. Het RF-protocol wordt ook gebruikt om firmware-updates naar de apparaten te sturen.

De zwakke beveiliging stelt aanvallers in staat de meetwaarden van de monitoringsapparaten te manipuleren. Zo zouden aanvallers bijvoorbeeld een valse melding dat hoge radiatieniveau’s zijn gedetecteerd naar monitoringsapparatuur in een kerncentrale sturen. Het is echter ook mogelijk de metingen zo te manipuleren dat bij een eventueel radiatielek de monitoringsapparatuur ten onrechte geen alarm slaat. Ook waarschuwt Santamarta dat aanvallen via de RF-protocollen tot op een afstand van 20 kilometer kunnen worden uitgevoerd. Ook zijn aanvallen via een RF-protocol volgens de onderzoeker moeilijk te mitigeren.

Presentatie

De onderzoekers heeft niet bekend gemaakt wie de fabrikanten zijn van de apparatuur die hij heeft onderzocht. Santamarta presenteert zijn bevindingen tijdens een presentatie op Black Hat USA, dat van 22 tot en met 27 juli wordt georganiseerd in Las Vegas.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1