‘Mobiele malware raakt ieder bedrijf’

android-smartphone

Ieder bedrijf heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met tenminste één cyberaanval op een mobiel apparaat. De financiële sector en overheden worden het vaakst getroffen door dergelijke aanvallen. Het overgrote merendeel van de aanvallen is gericht op Android-apparaten, al zijn iOS-apparaten hier zeker niet immuun voor.

Dit meldt Check Point Software Technologies in het rapport ‘Mobile Cyberattacks Impact Every Business’. Voor dit onderzoek heeft het bedrijf data gebruikt die door Check Point SandBlast Mobile is verzameld bij 850 organisaties gedurende de periode juli 2016 tot juli 2017.

Financiële sector is het vaakst doelwit

29% van alle aanvallen met malware voor mobiele apparaten is gericht op de financiële sector, waarmee deze sector het meest te maken heeft met deze vorm van malware. De overheidssector volgt op de voet met 26%, terwijl 18% van de malware aanvallen gericht is op de technologiesector. 8% van de aanvallen is gericht op telecombedrijven, 7% op de maakindustrie en 6% op retailers.

Uit de cijfers blijkt dat techbedrijven over het hoogste percentage beveiligde mobiele apparaten beschikt. 32% van alle mobiele apparaten in deze sector is beveiligd, gevolgd door de financiële sector (21%) en maakbedrijven (15%). Telecombedrijven (12%), retailers (7%) en overheidsinstellingen (5%) hebben minder vaak mobiele beveiliging geïmplementeerd.

iOS is niet immuun

Check Point wijst erop dat iOS vaak als een veiliger mobiel besturingssysteem wordt gezien dan Android. Het bedrijf geeft aan dat het overgrote merendeel van de malware aanvallen inderdaad gericht is op Android, maar iOS zeker niet immuun is. Van de onderzochte aanvallen gericht op iOS was 40% gericht op financiële bedrijven en 20% op overheden, gevolgd door technologiebedrijven (9%) en maakbedrijven (9%).

De meeste aanvallen met mobiele malware vinden plaats in Amerika (39%), gevolgd door Azië-Pacific (33%). 28% van de aanvallen met mobiele malware vinden plaats in de EMEA-regio.

Lees ook
Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1