Mobiele apparaten aanvallen via MDM software

hacker4-gabor-kalman

In iOS 9 zijn verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat gebruikers onveilige apps installeren. Cybercriminelen kunnen echter misbruik maken van een kwetsbaarheid in Mobile Device Management (MDM) software om toch onveilige apps op zakelijke apparaten te installeren.

De kwetsbaarheid is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Check Point Software Technologies. MDM software is software waarmee zakelijke mobiele apparaten kunnen worden beheerd. Zo is het mogelijk op afstand een apparaat te blokkeren, data te verwijderen of bepaalde apps naar mobiele apparaten te pushen.

MDM software imiteren

Check Point heeft ontdekt dat cybercriminelen een MDM oplossing kunnen nabootsen om een smartphone of tablet aan te voeren. Hiervoor is het wel nodig de gebruikers te overtuigen een malafide configuratieprofiel voor de MDM software te installeren. Dit kan bijvoorbeeld via een phishing aanval. Zodra dit is gebeurd kunnen aanvallers een man-in-the-middle (MITM) aanval opzetten, opdrachten van vertrouwde MDM software nabootsen en over-the-air een malafide app naar het apparaten pushen.

Zakelijke gebruikers wiens mobiele apparaten zijn voorzien van MDM software worden door Check Point geadviseerd waakzaam te zijn. Gebruikers die via de MDM software een verzoek binnen krijgen om een app te installeren zouden altijd kritisch naar dit verzoek moeten kijken en de legitimiteit hiervan moeten achterhalen. Indien twijfels bestaan over de legitimiteit van het verzoek adviseert Check Point contact op te nemen met de IT-afdeling voordat een installatieverzoek wordt geaccepteerd.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1