Mobiele apparaten aanvallen via MDM software

hacker4-gabor-kalman

In iOS 9 zijn verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat gebruikers onveilige apps installeren. Cybercriminelen kunnen echter misbruik maken van een kwetsbaarheid in Mobile Device Management (MDM) software om toch onveilige apps op zakelijke apparaten te installeren.

De kwetsbaarheid is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Check Point Software Technologies. MDM software is software waarmee zakelijke mobiele apparaten kunnen worden beheerd. Zo is het mogelijk op afstand een apparaat te blokkeren, data te verwijderen of bepaalde apps naar mobiele apparaten te pushen.

MDM software imiteren

Check Point heeft ontdekt dat cybercriminelen een MDM oplossing kunnen nabootsen om een smartphone of tablet aan te voeren. Hiervoor is het wel nodig de gebruikers te overtuigen een malafide configuratieprofiel voor de MDM software te installeren. Dit kan bijvoorbeeld via een phishing aanval. Zodra dit is gebeurd kunnen aanvallers een man-in-the-middle (MITM) aanval opzetten, opdrachten van vertrouwde MDM software nabootsen en over-the-air een malafide app naar het apparaten pushen.

Zakelijke gebruikers wiens mobiele apparaten zijn voorzien van MDM software worden door Check Point geadviseerd waakzaam te zijn. Gebruikers die via de MDM software een verzoek binnen krijgen om een app te installeren zouden altijd kritisch naar dit verzoek moeten kijken en de legitimiteit hiervan moeten achterhalen. Indien twijfels bestaan over de legitimiteit van het verzoek adviseert Check Point contact op te nemen met de IT-afdeling voordat een installatieverzoek wordt geaccepteerd.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1