Minister Koenders: ‘Nederland moet zich beter wapenen tegen cyberaanvallen’

bert-koenders

Om zich te wapenen tegen de groeiende dreiging van cyberaanvallen van buitenlandse overheden en cybercriminelen moet Nederland meer werk maken van zowel diplomatie, defensie als ontwikkelingssamenwerking. Ook moet het internationale recht geschikt worden gemaakt voor de hedendaagse digitale wereld.

Dit meldt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in de Internationale Cyberstrategie die naar de Tweede Kamer is gestuurd. “Nederland wil een veilig, vrij en open internet. Dat is niet vanzelfsprekend. We moeten onze vitale infrastructuur (o.a. overheid, energiesector, banken) beschermen tegen cyberaanvallen. Daarom moeten we een verbond smeden met landen, internationale organisaties, de IT-gemeenschap, academici en maatschappelijke organisaties”, aldus minister Koenders.

Nieuwe vraagstukken

In de brief waarin de Internationale Cyberstrategie aan de Tweede Kamer wordt aangeboden schrijft minister Koenders: “De wereld om ons heen verandert in snel tempo. Zowel in economisch als in geopolitiek opzicht. Machtsverhoudingen verschuiven, nieuwe grootmachten zoals China winnen aan invloed. De wereld is complexer en onvoorspelbaarder geworden. Dat levert nieuwe kansen en dreigingen op. Technologische ontwikkelingen brengen nieuwe vraagstukken met zich mee. Door internet zijn we mondiaal steeds nauwer met elkaar verbonden. Dat is een groot goed. Tegelijkertijd vormen digitale dreigingen een van de grote veiligheidsdreigingen van deze tijd.”

“Een veilig, vrij en open cyberdomein is dan ook geen vanzelfsprekendheid. Het vergt continue investering. We moeten daar, in de snel veranderde wereld om ons heen, hard aan werken. Samen met andere landen, internationale organisaties, private partijen, de technische gemeenschap, academici en maatschappelijke organisaties. ‘Bruggen slaan’ is ook in het internationaal cyberbeleid het devies. Een veilig, vrij en open cyberdomein begint en eindigt niet bij onze landsgrenzen of bij de buitengrenzen van de Europese Unie.”

‘Nederland kan doelwit worden van digitale sabotage’

Koenders meldt ook dat steeds meer staten (militaire) cybercapaciteiten ontwikkelen. De minister noemt het dan ook ‘voorstelbaar’ dat wanneer Nederland betrokken raakt bij oplopende geopolitieke spanningen of een internationaal conflict, zij doelwit kan worden van digitale sabotage of andere ernstige cyberaanvallen.

In de Internationale Cyberstrategie zet het kabinet in op zes terreinen: economische groei en ontwikkeling van het internet, effectieve internetgovernance, versterking van cybersecurity, bestrijding van cybercrime, internationale vrede, veiligheid en stabiliteit, en rechten en internetvrijheid.

Meer over
Lees ook
Proofpoint:  Iraanse hackers richten zich op westerse beleidsdeskundigen

Proofpoint: Iraanse hackers richten zich op westerse beleidsdeskundigen

Recent onderzoek van Proofpoint toont aan hoe de Iraanse hackergroep TA453 (ook bekend als Charming Kitten, PHOSPHORUS en APT42) zich richt op mensen die gespecialiseerd zijn in Midden-Oosterse kwesties, nucleaire veiligheid en genoomonderzoek. Bij elke gerichte e-mailaanval gebruikt de groep meerdere valse identiteiten. De e-mails bootsen bestaan1

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

De traditionele 9-tot-5-werkdag op kantoor is verleden tijd. In plaats daarvan wordt in de huidige wereld van hybride werken verwacht dat men 'altijd aan staat'. Nu mensen steeds meer uren werken vanaf allerlei locaties en apparaten, worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 laat zien dat1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1