Minister Kamp kreeg werkmail doorgestuurd op gehackt Gmail-adres

minister-kamp

Minister Kamp van Economische Zaken heeft in de zomer van 2014 aangifte gedaan nadat zijn privé Gmail-adres zou zijn gehackt. Naar dit adres werd regelmatig tegen de richtlijnen in werkmail verstuurd. Een medewerker van het Bureau Secretaris-Generaal van het ministerie van EZ heeft namens de minister aangifte gedaan.

Dit meldt Nieuwsuur. Zowel het Openbaar Ministerie als het ministerie van Economische Zaken bevestigen de aangifte. Het doorsturen van overheidsmails naar een privé-mailadres is in strijd met de Baseline Informatie Beveiliging Rijksdienst, BIR 2012. Dit is een richtlijn waaraan alle overheidsdiensten moeten voldoen.

Werkmail op privé-mailadres

Een woordvoerder van minister Kamp bevestigt tegenover Nieuwsuur dat de minister regelmatig werkmail doorgestuurd kreeg op zijn privé-mailadres. Deze mails waren volgens de woordvoerder afkomstig van verschillende ambtenaren op niveau’s variërend van voorlichters tot medewerkers van het Bureau Secretaris-Generaal.

Naar de hack van het Gmail-adres van minister Kamp is strafrechtelijk onderzoek gedaan. Hierin werd echter onvoldoende bewijs gevonden dat er daadwerkelijk sprake is geweest van een hack. Aannemelijker zou zijn dat er sprake is geweest van e-mailspoofing, waarbij een e-mailadres wordt vervalst om uit naam van derden mails te kunnen versturen. Hiervoor heeft een aanvaller geen toegang nodig tot dit e-mailaccount.

Bestuurlijke Rapportage

Op basis van de aangifte en het strafrechtelijk onderzoek heeft het Landelijk Parket een ‘Bestuurlijke Rapportage’ geschreven. Met behulp van zo’n rapportage kan het Landelijk Parket zaken onder de aandacht van het kabinet brengen. De Bestuurlijke Rapportage is gedeeld met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken en met de geheime diensten AIVD en MIVD.